Oferte locuri de munca top

Pentru ce sunt constructorii sanctionati de Inspectia Muncii

Când vine Inspecția Muncii în control la o firmă de construcții aproape întotdeauna se lasă cu o sancțiune – amendă sau avertisment.

Circa 90% din firmele de construcții controlate de Inspecția Muncii în primul semestru au fost sancționate. Procentul este în ușoară scădere față de anul trecut în perioada similară, când, cu toată pandemia, Inspecția Muncii a sancționat aproape 92% dintre constructorii controlați. Este adevărat însă că, din cauza pandemiei, numărul firmelor controlate în primul semestru al anului trecut a fost mai mic cu o treime față de cel din semestrul I al anului curent.

Situația pe șantierele de construcții nu este totuși foarte rea după cum au constatat inspectorii de muncă, întrucât dintre sancțiunile date numai 11% sunt amenzi, restul fiind avertismente. Amenda media a fost de puțin peste 5.000 lei în prima jumătate a acestui an.

Principalele deficiențe constatate de Inspecția Muncii cu ocazia controalelor privind respectarea prevederile legale din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), făcute în primul semestru la firmele de construcții din țară sunt:

Deficiențe de natură tehnică:

* Nu sunt utilizate echipamente de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară), platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări;

* Nu sunt folosite echipamente de muncă pentru consolidarea marginilor săpăturilor;

* Nu sunt acordate și folosite echipamente de protecție individuală (EIP) împotriva căderilor de la înălțime;

* Nu este verificat modul în care sunt protejate şi utilizate platformele de lucru,  pasarelele şi scările schelelor astfel încât lucrătorii să nu cadă sau să fie expuși căderilor de obiecte.

Deficiențe de natură organizatorică:

* Planul propriu de securitate și sănătate al șantierului nu este completat și adaptat în funcție de evoluția lucrărilor.

* Nu este asigurată o instruire adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii, consemnată în fişa de instruire individuală;

* Nu sunt verificate tehnic, la termenele scadente instalațiile de ridicat (macarale) și transport (motostivuitoare, transpalete, etc.);

* Nu se tine evidența zonelor cu risc ridicat si specific.

București: majoritatea controalelor privesc respectarea normelor SSM

În primul semestru, Inspectoratul Teritorial de Muncă București a efectuat controale în domeniul construcțiilor care au vizat identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea

respectării de către angajatori a prevederilor legale atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și modul în care se respectă prevederile legale din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat 542 de controale, din care 346 au vizat verificarea normelor de securitate și sănătate în muncă și 196 – domeniul relațiilor de muncă și cazurile de muncă nedeclarată.

Au fost aplicate 87 de amenzi, din care 41 pentru neregulile constatate în domeniul securității și sănătății în muncă și 46 pentru domeniul relațiilor de muncă.

Valoarea totală a amenzilor este de 3.223.500 lei, 283.500 lei reprezentând amenzile pentru nerespectarea normelor SSM și 2.940.000 lei reprezintă cuantumul amenzilor pentru neregulile ce vizează relațiile de muncă și munca fără forme legale. Numărul de persoane depistate că lucrează fără forme legale s-a ridicat la 152 de persoane.

* Accident de muncă produs în data de 2 august 2021 pe un șantier din sectorul 3 din București al S.C. Algoritm Residence

O comisie a Inspecției Muncii va analiza toate circumstanțele în care au fost implicați cei 6 lucrători, toți cetățeni români, din care 2 au decedat, 4 fiind spitalizați.

Ca o consecință a producerii evenimentului s-a dispus sistarea activității în zona șantierului.

”Victimele accidentelor de muncă sunt asigurate prin Fondul Național la Risc de Accidentare din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, accidentații sau aparținătorii fiind despăgubiți prin această instituție. Cei care au suferit accidente de muncă grave și familiile acestora sunt permanent în atenția noastră, ne interesăm de evoluția stării de sănătate a accidentaților și analizăm modalitatea de acordare a unui sprijin financiar familiilor victimelor de către instituțiile cu atribuții în acest sens.”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus