O evoluție robustă a pieței imobiliare în a doua jumătate a anului 2021 este estimată de către analiștii Băncii Naționale a României, într-un recent raport al acestei instituții.
Ei apreciază că așteptările legate de creșterea prețurilor imobiliarelor s-au îmbunătățit semnificativ. Asta după ce prețul proprietăților rezidențiale s-a majorat în ultimul trimestru al anului trecut cu 2% față de trimestrul similar al anului anterior.
Evoluția prețurilor imobiliare din țara noastră a fost în linie cu dinamica înregistrată și Ungaria și Bulgaria, unde au înregistrat o ușoară scădere la T2/ T3 2020.
În schimb, alte țări precum Cehia sau Polonia au fost mai reziliente, neavând nici un trimestru de scădere a prețurilor imobiliare.
Schimbările din pandemie s-ar putea menține și în viitor
Segmentul spațiilor comerciale a fost afectat de restricțiile de mișcare impuse în contextul pandemiei. În plus, evoluția spațiilor comerciale tradiționale a fost umbrită de creșterea semnificativă a comerțului la distanță (online).
Mulți angajatori au impus de asemenea un regim de telemuncă, astfel că pandemia a avut un impact important și asupra activității de închiriere a spațiilor de birouri.
”Aceste evoluții se pot transforma în viitor în schimbări structurale la nivelul segmentelor de spații comerciale și de birouri, pe fondul adaptării comportamentelor consumatorilor și angajatorilor la noile condiții economice”, atrag atenția analiștii BNR.
Accesibilitatea locuințelor: veniturile pe 8,5 ani pentru cumpărarea unui apartament cu două camere
Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, timpul necesar achiziționării unei locuințe cu două camere este de circa 8,5 ani (raportul preț pe venit).
În cazul unui apartamente cu trei camere durata crește la peste 11 ani (date la decembrie 2020).
Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor.
Astfel, împrumuturile acordate în București și Ilfov reprezintă 31% din totalul creditelor, iar următoarele 5 județe (Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov) reprezintă 26% (date la martie 2021)
Reducerea TVA la locuințele mai scumpe – potential dezechilibru al prețurilor
Reducerea TVA pentru locuințele mai scumpe este o inițiativă legislativă cu impact asupra pieței imobiliare, ce poate conduce la ajustarea prețurilor și reorientarea strategiilor dezvoltatorilor în următorii ani.
Aceasta ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2022.
Este vorba de extinderea plafonului de TVA redus de 5% la achiziția unei locuințe cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, de la 450.000 lei la 140.000 euro.
”Această măsură are potențialul de a crea un dezechilibru al prețurilor”, atrag atenția analiștii BNR. Ei consideră că potențialul dezechilibru ar putea fi totuși contrabalansat de evoluția ascendentă a ofertei de locuințe.
Numărul locuințelor terminate a crescut în București-Ilfov, dar a scăzut în restul țării
Volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a crescut cu 20% în cursul anului trecut comparativ cu anul precedent.
Ca urmare, numărul de locuințe terminate în anul 2020 a fost stabil față de anul anterior.
Însă, există divergențe regionale importante.
Numărul de locuințe terminate din regiunea București-Ilfov a crescut cu 40%, pe când alte regiuni, precum cea de Nord-Vest (-23%) sau Sud-Est (-15 %), au înregistrat scăderi importante.