Impunerea unei taxe la export pe aluminiu rusesc a declanșat o creștere a primelor pe care cumpărătorii le plătesc peste prețul de referință stabilit la Bursa din Londra, potrivit Reuters.
Aluminiul rusesc aprovizionează atât piețele europene, cât și pe cele americane.
Această furtună reflectă schimbările tectonice de pe piața globală a aluminiului, subliniază analiștii Reuters.
Prețul London Metal Exchange (LME) și-a încetinit ritmul ascendent de când a atins în luna mai un maxim al ultimilor trei ani de 2.603 dolari SUA/tonă. Prețul actual este de 2.450 dolari SUA/tonă.
Primele, pe care un cumpărător fizic le plătește în plus față de prețul LME în numerar, au început să crească. Prima CME Midwest din Statele Unite a atins valori maxime de peste 660 dolari pe tonă, ceea ce înseamnă că un producător local plătește un preț total de peste 3.000 dolari pe tonă.
Taxe de export pe exporturile rusești de metale
Rusia intenționează să perceapă un impozit pe exporturile de oțel, nichel, cupru și aluminiu începând din august până în decembrie.
Aluminiu va fi supus unei taxe de export de 15% sau de minimum 254 dolari SUA pe tonă.
Analiștii se așteaptă ca măsurile să aducă venituri de până la 2,3 miliarde de dolari, care vor fi utilizate pentru a atenua impactul prețurilor globale ridicate asupra sectoarelor metalice din aval ale țării.
Consumatorii de pretutindeni vor fi afectați, având în vedere că producătorul rus Rusal a produs anul trecut 3,8 milioane de tone, sau aproximativ 6% din piața mondială.
Primele pentru livrările fizice au crescut după anunțul făcut la finele lunii iunie, contractul Midwest SUA pentru CME a crescut cu 10%, iar contractul european plătit cu taxe a crescut cu 45%, până la 362 dolari SUA pe tonă.
Analiștii Reuters apreciază că piața se așteaptă ca Rusal să transfere clienților cel puțin o parte din tariful de export.
Marea întrebare este dacă autoritățile ruse vor extinde dincolo de decembrie ceea ce este prezentat acum ca impozit pe profit excepțional pentru producătorii locali de metale.
Cu excepția cazului în care prețurile globale se prăbușesc până atunci, rațiunea din spatele impozitului – protejarea consumatorilor autohtoni – va rămâne neschimbată, așa cum va fi probabil entuziasmul trezoreriei ruse pentru un nou flux de venituri.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021