Economia europeană, dar și cea a României, își vor reveni mai repede decât anticipau previziunile precedente, se arată într-un raport al Comisiei Europene.
Aceasta deoarece activitatea din primul trimestru al anului a depășit așteptările analiștilor, iar situația îmbunătățită a sănătății a determinat o reducere mai rapidă a restricțiilor de control al pandemiei în al doilea trimestru.
Economia României va crește mai accelerat decât media europeană, potrivit prognozei economice interimare din vara anului 2021.
Astfel, PIB României este estimat că va crește cu 7,4% anul acesta, față de 4,8 % cât este media europeană.
Iar pentru anul viitor prognoza este de 4,9% față de media UE de 4,5%.
Comparativ cu prognoza anterioară din primăvară, rata de creștere a economiei UE pentru 2021 este semnificativ mai mare în UE (+0,6 puncte procentual) și în zona euro (+0,5 pp).
În același timp pentru 2022 creșterea va fi ușor mai mare în ambele zone (+0,1 pp.).
Analiștii CE estimează că PIB-ul real va reveni la nivelul său anterior crizei în ultimul trimestru al anului 2021 atât în UE, cât și în zona euro.
Creșterea economică a fost stimulată de mai mulți factori.
În primul rând, activitatea din primul trimestru al anului a depășit așteptările.
În al doilea rând, o strategie eficientă de izolare a virusului și progresul în ceea ce privește vaccinările au dus la scăderea numărului de noi infecții și spitalizări, care, la rândul lor, au permis statelor membre UE să își redeschidă economiile în trimestrul următor.
De această redeschidere au beneficiat în special întreprinderile din sectorul serviciilor.
Rezultatele optimiste ale sondajului în rândul consumatorilor și întreprinderilor, precum și datele statistice sugerează că este deja în curs o revenire puternică a consumului privat.
În plus, există dovezi ale relansării activității turistice intra-UE, care ar trebui să beneficieze în continuare de aplicarea noului certificat digital COVID al UE de la 1 iulie.
Consumul privat și investițiile sunt așteptate să fie principalele motoare ale creșterii.
Creșterea puternică a principalilor parteneri comerciali ai UE ar trebui impulsioneze exporturile de bunuri ale UE, în timp ce exporturile de servicii vor suferi din cauza constrângerilor ce persistă în turismul internațional.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021