Oferte locuri de munca top

Cota minima de impozitare pentru multinationale, negocieri avansate

La planul global de impozitare mai echitabilă a multinaționalelor, deja împărtășit de 130 de țări ce reprezintă 90% din producția mondială, ar putea să se ralieze economiile de top ale lumii. Aceasta ca urmare a întrunirii miniștrilor de finanțe ai G20, reuniți la Veneția vineri și sâmbătă (9-10 iulie), potrivit euractiv.com.

Pe de o parte, Grupul celor 20 – cele mai mari 19 economii din lume plus Uniunea Europeană – au susținut deja cadrul reformei fiscale globale, convenit la 1 iulie între membrii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), alături de China și India.

Dar negocierile continuă în culise pentru a convinge și țările UE cu impozite reduse, precum Ungaria, Irlanda și Estonia. Acestea au refuzat să se înscrie în acordul OCDE pentru a impozita companiile globale la o rată de cel puțin 15%.

Irlanda, casa UE a giganților tehnologici Facebook, Google și Apple, are o rată a impozitului pe profit de doar 12,5%, în timp ce Ungaria are una de 9%, iar Estonia impozitează aproape doar plata dividendelor.

Sprijinul acestor trei țări este crucial pentru UE, deoarece adoptarea unei cote minime de impozitare necesită sprijinul unanim al statelor membre.

130 de țări au convenit asupra unei reforme fiscale globale care să asigure că multinaționalele își plătesc partea echitabilă oriunde operează, a declarat OCDE, însă unele state UE au refuzat să se înscrie.

Rata minimă este unul dintre cei doi piloni ai reformei fiscale globale.

Celălalt este mai puțin controversat – un plan de impozitare a companiilor în țara în care își fac profiturile, mai degrabă decât în ​​țara în care își au sediul central.

Are în vizor giganți digitali precum Google, Amazon, Facebook și Apple, care au profitat enorm în timpul pandemiei, dar plătesc impozite derizorii în comparație cu veniturile lor.

Când noul regim fiscal va fi în vigoare – OCDE vizează 2023 – atunci vor dispărea taxele digitale naționale impuse de țări precum Franța, Italia și Spania.

Cu toate acestea, UE intenționează să-și anunțe propria taxă digitală mai târziu în această lună pentru a ajuta la finanțarea planului său de recuperare post-virus de 750 miliarde euro – în fața opoziției din partea Washingtonului, care consideră că este discriminatoriu față de giganții tehnologici americani.

Acesta a avertizat că propunerea europeană ar putea „deraia complet” negocierile fiscale globale.

Țările au dezbătut ani de zile cum să oprească companiile multinaționale să profite de sistemele diferitelor țări pentru a limita impozitele pe care le plătesc.

De asemenea, se așteaptă ca discuțiile G20 să se concentreze pe redresarea globală post-pandemică, riscurile inflaționiste, schimbările climatice și ajutorul acordat țărilor sărace.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus