Urare Craciun 2024

Indicatori urbanistici, majorati in anumite conditii

Indicatorii urbanistici maxim admiși pentru proiectele de condominii și ansambluri de locuințe colective ar putea fi majorați în urma unor negocieri între dezvoltatorii imobiliari și autoritățile locale. Această posibilitate a fost propusă de mai mulți deputați, propunerea fiind în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Inițiativa prevede ca prin Planul Urbanistic Zonal să poată fi majorați indicatorii urbanistici și înălțimea maximă admisă cu cel mult 20% pentru fiecare dintre aceștia, în schimbul dării în plata a unor unități locative individuale din ansamblul realizat.

Aceste locuințe vor intra în fondul de locuințe sociale noi și vor fi amplasate în mod dispers între celalalte unități locative construite, pentru a combate segregarea locuirii pe criterii economice.

Mecanismul de compensare nu presupune cheltuieli în plus pentru unitățile administrativ-teritoriale și crește profitul investitorilor cu până la 5%, susțin inițiatorii.

Cota de unități individuale ce trebuie transferate de dezvoltator în patrimoniul unității

administrativ-teritoriale va fi stabilită prin negociere și va trebui să fie cuprinsă între minimum 5% și maximum 15% din totalul unităților locative din ansamblul respectiv. Cota de locuințe precum și cota de modificare a indicatorilor urbanistici va fi aprobată de către Consiliul Local pentru fiecare amplasament sau zonă în parte.

De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale cu deficit de locuințe sociale vor putea achiziționa locuințe sociale și de pe piața liberă, respectand principiul de amplasare dispersă.

Inițiatorii proiectului legislativ mai spun că mecanismul este necesar pentru a majora stocul de locuințe publice.

Spre exemplu, în orase mari din țară, precum Cluj-Napoca, prețul mediu al unei chirii la un apartament de două camere este de 410 euro la un salariu mediu net de 760 de euro, ceea ce înseamnă o cheltuiala medie de 54% doar pe chirie. Persoanele cu venituri medii sau sub medie nu își permit să plătească astfel de chirii, atrag atenția deputații.

Conform INS, la Cluj-Napoca s-au construit între 2015-2019 peste 15.500 de apartamente, însă nici un apartament din fonduri publice.

România are în prezent un stoc de locuințe sociale de sub 0,4%, de zeci de ori mai puțin față de media UE de 8.3%.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus