După 10 ani de creștere ecomomică continuă, economia noastră a înregistrat o scădere abruptă, mai mare decât cea din perioada crizei economice din 2008 – 2009. Situația este reflectată de graficul evoluției PIB din ultimii 20 de ani.
Produsul Intern Brut a scăzut semnificativ, cu 12,3%, în al doilea trimestru comparativ cu primul trimestru al acestui an, potrivit datelor semnal transmise astăzi de Institutul Național de Statistică.
Scăderea PIB România este mai mare decât media per ansamblul celor 27 țări membre ale Uniunii Europene. În trimestrul al II-lea față de trimestrul I, PIB mediu UE a scăzut cu 11,7% după cum a anunțat Eurostat.
Cele mai mari scăderi trimestriale au fost în Spania, -18,5% și în Ungaria, -14,5%.
În țara noastră, faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, în al doilea trimestru din acest an PIB-ul este mai mic cu 10,5%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.
Pe ansamblul primelor șase luni din acest an comparativ cu semestrul I de anul trecut Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.
Datele publicate vor face obiectul unor revizuiri, însă, în condiţiile actuale, revizuirile ar putea să fi mai mari decât de obicei, mai precizează INS.
În mod normal, între datele semnal, cele provizorii și cele definitive privind evoluția PIB, diferențele sunt doar de câteva zecimi de punct procentual.
Citiți și: