Depăsirea crizei actuale provocată de pandemia de coronavirus va fi mult mai dificilă pentru companiile mici din construcții decât pentru cele mari per ansamblul Europei, se afirmă într-o analiză a firmei de consultanță Euler Hermes.
Aceasta din cauza problemei specifice a forței de muncă, a cărei intensitate măsurată ca angajați vs. venituri este semnificativ mai mare pentru IMM-uri.
În general, o companie cu peste 250 de angajați generează venituri cu aproape 60% mai ridicate pe fiecare angajat decât o companie medie cu 0-50 angajați, atrag atenția autorii analizei.
În consecință, noile costuri suplimentare legate de forța de muncă cauzate de criza Covid-19 sunt și mai împovărătoare pentru IMM-urile din construcții. Doar costul suplimentar al echipamentului individual de protecție ar putea reprezenta aproape 50% din profitul brut pentru companiile mici.
Reducerile de costuri și de cheltuieli de investiții sunt alte metode posibile de ieșire din criză, dar sunt mult mai fezabile pentru companiile mari. Acestea pot reduce subcontractanții și pot exercita o presiune semnificativă asupra prețurilor de licitație, ceea ce poate duce la niveluri scăzute de activitate și marje mici pentru IMM-uri.
În final, în contextul unei utilizări mai scăzute a capacităților existente în piață, companiile mari sunt mai predispuse să urmărească și obținerea proiectelor de mai mică anvergură care reveneau de obicei companiilor mai mici.
O altă concluzie a analizei este că în Europa post Covid-19, IMM-urile ar putea rămâne fără oportunități.
În ce privește sectorul Rezidențial, analiștii Euler Hermes estimează că locațiile periferice și îndepărtate ce oferă un spațiu mai mare și mai multă accesibilitate ar putea determina cererea de locuințe să se îndepărteze de centrele orașelor, ceea ce ar duce la diminuarea prețurilor locuințelor din zonele centrale.
Întrucât centrele orașelor sunt caracterizate de obicei prin renovare în defavoarea activităților de construcții noi, acest segment ar putea să scadă, deși poate exista un impact pozitiv asupra cererii de locuințe noi în afara centrelor metropolitane. IMM-urile ar putea beneficia de activitatea periferică, non-centru dar vor fi, de asemenea, afectate de scăderea pe segmentul renovărilor.
Referitor la sectorul de Birouri, analiștii estimează reducerea cererii de spații de birouri. În unele cazuri, ar putea exista o reconversie în spații de locuit, dar, din nou, dezvoltatorii mai mari ar avea cele mai importante beneficii.
Referitor la comerțul cu amănuntul, dezvoltare puternică a comerțului electronic, înregistrată în perioadă de criză, va afecta magazinele mici, dar și centrele comerciale, prin creșterea probabilă a procentului de spații neocupate.
Toate acestea ar putea duce la un număr redus de construcții noi, dar și la o activitate de modernizare redusă.
În ceea ce privește hotelurile și sectorul de ospitalitate în general, analiza Euler Hermes estimează că deși acestea sunt lovite puternic în prezent, în final va fi o revenire a activității.
În schimb, infrastructura va fi sectorul care va beneficia în primul rând de programele de stimulare publică, dar și de tendințele structurale pe termen lung. Segmentul va continua să aibă o activitate remarcabilă, iar politicile climatice vor susține acest lucru.
Ecologizarea economiei va favoriza proiectele mari și, în plus, există o cerere sporită în sectorul sănătății, deoarece guvernele vor dezvolta strategii împotriva unei viitoare pandemii.
Acestea sunt domenii în care se remarcă cele mai mari companii; IMM-urile vor primi comenzi ca subcontractori, dar nu vor obține aceeași profitabilitate, estimează autorii analizei.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020