Granturi între 50.000 si 200.000 de euro vor primi IMM-urile românești pentru investiții.
Guvernul a aprobat ieri, în prima lectură, o Ordonanță de Urgență prin care acordă sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile și din cofinanțări de la bugetul de stat IMM-urilor care implementează investiții necesare pentru:
- a) extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestării de servicii;
- b) realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii;
- c) reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente precum și pentru reabilitarea/ modernizarea unor unități noi de prestare de servicii.
Vor putea primi granturi pentru investiții IMM-urile care activează în domenii cum sunt: construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții, precum și în alte domenii de activitate (vezi document atașat).
Granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse.
La rândulor lor beneficiarii vor trebui să asigure o cofinanțarea proprie în procent de minim 15% din valoarea grantului, dacă este vorba de IMM-uri situate în regiunile mai puțin dezvoltate și de minim 30% din valoarea grantului, dacă este vorba de IMM-uri din regiunea București-Ilfov.
Fondurile totale sunt în valoare de 550 milioane de euro din care 415,87 milioane euro se alocă din bugetul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 , 62.380.500 de euro reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat, iar 71.749.500 euro contribuția proprie a beneficiarilor.
Beneficiarii granturilor trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții, printre care:
– au avut activitate curentă/operațională desfășurată de minim un an înaintea depunerii cererii de finanțare;
– au înregistrat profit operațional din activitatea curentă (activitatea de exploatare) în unul din exercițiile financiare din ultimii doi ani înainte de depunerea cererii de finanțare;
-se angajează să asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv să asigure desfășurarea activității operaționale/curente pentru o perioadă de minim trei ani după expirarea duratei de implementare a proiectului;
– dispun de cofinanțare proprie a proiectului
Criteriile de selecție la finanțare ale proiectelors e stabilesc prin grija Autorității de Management a Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și sunt prevăzute la anexa nr. 4 a OUG, ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Granturile vor putea fi folosite pentru finanțarea cheltuielilor cu realizarea/achiziția construcțiilor, achiziția de echipamente inclusiv echipamente IT, utilaje, tehnologii, pentru participare la târguri, evenimente, conferințe, precum și a altor categorii de cheltuieli (vezi document atasat).
Descarca aici OUG – granturi pentru investitii
Va multumim pentru informatii.