Urare An Nou 2024

Scaderea cererii de otel pune in pericol industria siderurgica

Supraviețuirea industriei siderurgice europene este în primejdie, cu atât mai mult cu cât propunerile din partea Comisiei Europene pentru acest sector nu au luat în considerare   prăbușirea accentuată a cererii în urma pandemiei de Covid-19, susțin directorii generali ai companiilor din industria siderurgică europeană.

Cererea de oțel a scăzut la jumătate de la începutul pandemiei Covid-19. ”Industria noastră a fost nevoită să reducă brusc producția pentru a se adapta la aceste circumstanțe, 40% din forța de muncă din oțel din UE a fost disponibilizată sau a trebuit să muncească cu jumătate de normă. Între timp, țări precum China, India, Indonezia și Rusia nu s-au odihnit: au continuat sau restartează producția și stocarea oțelului. Riscul iminent de oferte ieftine care ar inunda piața va împiedica recuperarea și supraviețuirea uneia dintre industriile strategice ale Europei – care susține 2,6 milioane de locuri de muncă directe și indirecte în UE. Propunerea actuală ar putea spori masiv cota de piață a importurilor, în timp ce o mare parte din capacitatea de producție a UE este inactivă”, au spus directorii într-o declarație comună.

Aceștia solicită Comisiei și statelor membre UE să îmbunătățească măsurile de securizare a industriei și să adopte măsuri orientate către criză: ”Cotele de import ar trebui reduse considerabil și ar trebui împiedicat transferul cotelor neutilizate în trimestrele ulterioare. Europa are nevoie de o industrie siderurgică durabilă și rezistentă dacă dorește să îndeplinească obiectivele Green Deal-ului. (…) Producția europeană de oțel este mult mai curată decât cea a țărilor care amenință să inunde piața UE cu excesul de materiale. (…) O Europă care devine „verde”, deoarece acceptă că alte regiuni să intervină și să ne poluează după voie, nu va putea să-și țină capul sus”, mai susțin directorii companiilor din industria siderurgică.

 

 

Citiți și:

Ansamblu mixt, cu 400 de locuinte, in planul unor investitori romani

Cartier de vile, in portofoliul unui dezvoltator local

Cladiri cu 13 niveluri, in pregatire

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus