Oferte locuri de munca top

De ce va scadea cererea de bunuri si servicii

Situația economică a gospodăriilor se înrăutățește, familiile nu mai reușesc să economisească și, chiar, sunt nevoite să consume din economii. Aceasta conduce la scăderea cererii pentru bunuri și servicii, potrivit unui sondaj IRSOP.

În plus, se pare că oamenii sunt precauți: majoritatea intenționează să cumpere numai strictul necesar și să nu se îndatoreze.

În luna mai, comparativ cu aprilie, 42% dintre familii spun că situația lor financiară s-a înrăutățit, conform datelor sondajului IRSOP. Restul au reușit să îşi mențină sau chiar să își crească puțin nivelul de trai.

Totodată, analiștii IRSOP observă un început de deteriorare sistemică.

Față de aprilie au crescut următoarele:

* şomajul efectiv şi aşteptat de la 5% la 10%

* incapacitatea de a plăti rata la credit tot de la 5% la 10%

* proporția gospodăriilor fără venit disponibil de la 38% la 48%

* proporția celor care în mai au trecut la folosirea economiilor proprii (32%).

Evaporarea venitului disponibil şi dezeconomisirea semnalează topirea cantității de lichiditate din gospodării şi prezice că cei strâmtorați se vor abține de la cumpărarea de bunuri şi servicii.

Consumul se va diminua în următoarele trei luni

În următoarele trei luni, oamenii nu se vor grăbi să consume mai mult, mai spun datele sondajului. Majoritatea, într-un procent de 84%, intenționează să cumpere numai strictul necesar, iar 83% nu vor să se îndatoreze. Înseamnă că, probabil, comercianții care desfac bunuri de folosință îndelungată vor avea probleme. Reținerea de la cumpărare sugerează şi faptul că un eventual program de restartare a consumului pe termen scurt s-ar putea să nu funcționeze.

74% din cei intervievați spun că în următoarele trei luni nu au de gând să economisească. Probabil din cauza incertitudinilor privind venitul aşteptat. Acest fapt înseamnă că, dacă vor primi stimulente băneşti gratuite, probabil că vor prefera să economisească banii pentru stocuri tampon în loc să-i cheltuiască pentru consum.

Sănătatea

O treime din populația adultă (31%) a trebuit să amâne analize, tratamente sau operații din cauza epidemiei de Coronavirus. Înseamnă că sistemul medical va rămâne tensionat şi după Coronavirus, apreciază analiștii IRSOP.

De altfel, 39% din populație crede că sistemul de sănătate este slăbiciunea cronică cea mai importantă a țării scoasă la iveală de apariția epidemiei.

Pe locul doi este corupția, așa cum crede 34% din populație. Probabil că sistemul sanitar va avea nevoie inclusiv de investiții în capacități excedentare rezervate pentru epidemii. Capacitățile excedentare nefolosite nu sunt rentabile, dar vor fi inevitabile.

Comportamentul responsabil după izolare

Dacă oamenii sunt întrebați: “Veți respecta recomandărilor autorităților ?”, aproape toți vor spune “Da”.

Când subiectul întrebării “invită” la un răspuns conformist, metoda uzuală este întrebarea la persoana a 3-a. Dacă sunt întrebați cum vor reacționa ceilalți după ieşirea din izolare, impresia dominantă este că “mai puțin de jumătate” sau “foarte puțini” se vor sinchisi de recomandări, de distanțare şi de protejarea celor din jur. În general, ceea ce cred oamenii că vor face ceilalți nu e prea departe de ceea ce vor face şi ei înşişi. Înseamnă că, practic, rata de complianță nu va fi prea mare, cu excepția măsurilor de igienă personală.

NOTA: IRSOP a intervievat telefonic 760 persoane între 6 şi 9 mai 2020. Eşantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranța de eşantionare este de ± 3,6%.

 

 

 

Citiți și:

Blocuri cu 10 niveluri, in cadrul unui ansamblu rezidential nou din Capitala

Statie de betoane, pe mai mult de 7 mii mp

Doua drumuri, propuse pentru finantarea din 2021-2027

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus