Urare Craciun 2024

Pentru IMM-urile din constructii: somaj tehnic extins cu 3 luni

Somajul tehnic sa fie extins cu minim 3 luni de la incheierea starii de urgenta pentru IMM-urile din constructii, solicită Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC). Propunerea vizează IMM-urile la care efectele pandemiei (lipsa lucrari/ incasari) se manifesta ulterior perioadei de stare de urgenta. Prevederea ar urma sa fie aplicata doar in baza unor documente justificative care sa dovedeasca situatia reclamata.

FPSC vine in sprijinul deciziilor ce urmeaza sa fie luate in continuare de catre Guvern pentru diminuarea efectelor pandemiei asupra economiei si propune o serie de masuri pentru stimularea procesului investitional.

Adriana Iftime, director geneal FPSC, a declarat: ”Consideram, asa cum am facut-o tot timpul, ca sectorul constructiilor este unul din motoarele care poate contribui esential atat la mentinerea economiei la un nivel acceptabil, dar si la rezolvarea unor probleme de ordin investitional amanate de peste 30 de ani, necesare atat bunastarii cat si sanatatii populatiei, cum sunt investitiile in infrastructura de transport, spitale, infrastructura rurala etc”.

Alte masuri propuse de FPSC si detaliate in documentul atasat mai jos sunt:

* Masuri compensatorii pentru firmele de tamplarie si vitraj izolant in urma diminuarii drastice a exportului.

* Directii de investii pe urmatorii trei-patru ani. Promovarea unei strategii de investitii a Romaniei pe urmatorii 4 ani.

* Mentinerea si chiar extinderea programului de sustinere guvernamentala a creditelor pentru cumpararea locuintelor.

* Stimularea dezvoltarii sectorului imobiliar.

* Modificarea HG 264/2003 referitor la modul de acordare/ restituire a avansurilor acordate firmelor de constructii.

* Celeritatea platilor de catre autoritati/beneficiari pentru lucrarile executate, facturile aflate in  decontare

* Pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa dirigintelui de șantier, a proiectantului, a beneficiarului, fără de care nu se pot continua lucrările, FPSC propune convocarea acestora prin ISC cu măsuri clare de rezolvare. În acest sens ISC-urile din țară să fie abilitate să aplice sancțiuni sau după caz să accepte înlocuirea celor care nu pot participa la controlul lucrărilor. În ultimă instanță să se aprobe și confirmarea de la domiciliu pe bază de fotografii relevante și analize de laborator.

* Să se emită clarificări în ceea ce privește controlul acordării ajutorului de șomaj.

*O parte din fondurile alocate pentru lucrări de drumuri în anul 2020 de către Consiliile județeene au fost relocate pentru lupta antiCovid. În acest sens sunt în procedură de licitație o serie de lucrări la care, din informațiile primite, fondurile alocate s-au înjumătățit. De asemenea, FPSC doreste garanții că fondurile din PNDL, CNI și alte programe nu vor fi relocate.

* Furnizorii de produse de carieră și balastieră pentru lucrarile de drumuri nu pot asigura necesarul de materii prime (balast, sorturi) din cauza îngreunării emiterii de către autoritățile abilitate a autorizațiilor și permiselor de exploatare în perimetrele râurilor

* Păstrarea facilităților fiscale izvorâte din OUG 114 din 2018.

 

 

 

 

 

Citiți și:

Betoanele s-au scumpit, urmeaza agregatele

Peste 5,5 ha de langa Capitala, eliberate de constructii pentru dezvoltari ulterioare

Cine modernizeaza 60 km de drum, cu peste 19 mil euro

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2020

Sus