Solplanet x AeroFix

Racordarea prosumatorilor la retelele electrice, mai usoara

Procedura de racordare a prosumatorilor la rețelele electrice de interes public a devenit mai clară și mai simplă. În acest sens, ANRE a aprobat ieri Ordinul  nr. 69/2020 – Procedură privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparţinând prosumatorilor, care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum.

Procedura vine în sprijinul persoanelor fizice sau juridice care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum și care solicită racordarea unui loc de consum și de producere nou, racordarea acestor instalații de producere a energiei electrice la un loc de consum existent, precum și certificarea calității de prosumator.

Totodată, au fost stabilite durate reduse pentru etapele de racordare în așa fel încât procesul să se desfășoare cât mai rapid, având în vedere că, potrivit legislației în vigoare, accesul la reţeaua electrică de distribuţie a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie trebuie să se efectueze, cu prioritate, în măsura în care nu este afectată siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional.

S-a avut, de asemenea, în vedere și obligația legală a operatorilor de reţea de a pune la dispoziţia oricărui nou producător de energie din surse regenerabile care doreşte să se racordeze la sistem, termene rezonabile şi precise pentru primirea şi analizarea cererii de racordare la reţeaua electrică, precum și un calendar orientativ rezonabil pentru orice racordare propusă la reţeaua electrică.

De asemenea, Procedura introduce reguli care simplifică procesul de racordare și reduc durata acestuia.

 

 

Citiți și:

Betoanele s-au scumpit, urmeaza agregatele

Peste 5,5 ha de langa Capitala, eliberate de constructii pentru dezvoltari ulterioare

Cine modernizeaza 60 km de drum, cu peste 19 mil euro

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2020

Sus