Programul Prima Casă 2020 este într-o perioadă a schimbării.
Din cauza deselor modificări ale condițiilor de aplicare, Prima Casă și-a pierdut din scopul inițial, acela de a fi un program social.
În bugetul pentru anul 2020 fondurile alocate programului Prima Casă au fost reduse considerabil. Astfel, dacă în anul 2019 au fost alocate 2 miliarde de lei, în anul 2020
Prima Casă are fonduri de doar 200 milioane lei. Mai exact, fondurile au fost reduse la 10% din valoarea anului precedent.
Ținând cont că valoarea garanțiilor va fi de 200 milioane lei, băncile vor putea acorda credite Prima Casă în valoare de 400 de milioane ei, deoarece garanția statului reprezintă jumătate din valoarea unui împrumut. Astfel, în anul 2020, vor putea fi acordate puțin peste 2.000 de credite în cadrul programului Prima Casă.
Prima Casă 2020
Potrivit datelor BNR, interesul pentru programul Prima Casă este în scădere în ultimii ani, însă au crescut împrumuturile ipotecare.
„Chiar dacă plafoanele la garanţie au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziţie către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susţine singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, a declarat Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, referitor la Programul Prima Casă 2020.
Anunțul ministrului lasă de înțeles că programul Prima Casă 2020 ar putea fi chiar suspendat.
Condiții Prima Casă 2020
În prezent, prin intermediul unui credit Prima Casă 2020 pot fi achiziționate locuințe vechi, în limita sumei de 60.000 euro, finanțarea garantată fiind de maximum 57.000 euro.
Locuințele noi au un plafon mai mare, de 70.000 de euro, valoarea finanțării garantate ajungând la 66.500 euro.
Persoanele care doresc să își construiască locuința prin programul Prima Casă vor putea beneficia de 70.000 euro pentru case individuale, respectiv 75.000 euro pentru cele asociative. În cele două cazuri, finanțarea garantată este 66.500 euro și 71.250 euro.
Apartamentele noi vor fi în continuare foarte căutate. Potrivit site-ului dedicat ansamblurilor rezidențiale noi, Korter.ro în anul 2020 vor fi finalizate aproximativ 70.000 de locuințe. Peste 200 de ansambluri rezidențiale vor da în folosință locuințe noi în acest an. Peste 120 dintre acestea sunt ansambluri rezidențiale în București și în zona capitalei. În același timp, pe Flatfy.ro puteți analiza oferta de anunțuri de vânzare/cumpărare locuințe din toată țara.
În cazul în care se va renunța la programul Prima Casă 2020, tinerii care își vor achiziționa locuințe vor fi nepoți să plătească cu circa 22.000 euro mai mult, pe parcursul a 30 de ani. Suma ajunge la circa 3.500 de lei anual, la care se mai adaugă și diferențele de la variațiile IRCC – indicele de referință pentru creditele consumatorilor.
Pe lângă această sumă, cei care își vor cumpăra locuințe prin credite vor trebui să dispună de un avans de 15%, față de 5% – cât este la Prima Casă.
Prima Casă vs. O familie, o casă
Astfel, în perioada ce urmează Guvernul Orban trebuie să decidă dacă programul Prima Casă va funcționa și în 2020, dar și dacă acesta va rămâne la actuala formă. Ministerul Finanțelor spune că autoritățile încă nu au luat o decizie dacă programul „O familie, o casă” va putea fi implementat. În cazul schimbării, Prima Casă 2020 (redenumit O familie, o casă) va deveni un program social mai puternic prin limitarea prețului maxim de achiziție, dar și prin orientarea acestuia către persoanele care au venituri mai mici.