Parafrazând un dicton celebru, oricine poate face performanță energetică și orice clădire poate fi performantă energetic. În cele din urmă, cele care contează cu adevărat sunt costurile (de orice natură) la care se ridică intervențiile sau lucrările prin care se atinge performanța energetică ridicată. AIA Proiect este un birou de proiectare specializat în performanță energetică. Ne propunem în acest articol să vă prezentăm cele mai întâlnite documentații prin care se impune, verifică și atestă performanța energetică a unei clădiri.
Cine castigă din performanța energetică?
Beneficiarii o solicită frecvent pe de-o parte iar pe cealaltă autoritățile sunt cele care, transpunând directive europene sau urmărind la nivel general scăderea consumului energetic, aduc în discuție îmbunătățirea clădirilor noi sau existente. Acest demers este printre singurele din care se poate afirma că toata lumea caștigă. Economic vorbind nu e deloc dificil să ajungem la o modalitate de calcul pertinentă iar aici nominalizăm investitorii ca fiind cei mai câștigați, utilizatorii economisesc iar, peste toate aceste aspecte favorabile, toată lumea câștigă un mediu înconjurător mai curat.
Care sunt documentațiile de performanță energetică
Documentațiile de perfomanță energetică și-au câștigat încet dar sigur un loc foarte important în investițiile imobiliare de orice natură. Clădirile existente care urmează să fie extinse sau doar îmbunătățite, cladirile noi in diferite faze au nevoie de documentații specifice cum precum
Audit energetic
Una dintre cele mai importante documentații pe care o pune la dispoziția beneficiarilor AIA Proiect este auditul energetic. Această documentație complexă oferă o viziunea de ansamblu asupra situației existente din punct de vedere al performanței energetice și aduce în discuție o serie importantă de propuneri referitoare la creșterea performanței energetice a clădirii analizată.
Studiul privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență energetică ridicată
Aflat printre cele mai noi documentații și cu un grad ridicat de complexitate, studiul privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență energetică ridicată urmează să devină printre cele mai importante odată cu intrarea în vigoare a modificarilor legislative din 2020 care impun obligativitatea încadrării consumului energetic al cladirilor proiectate în anumiți parametri. Ceea ce urmează să numim curând „case cu consum redus” sau „case cu consum aproape zero” vor fi determinate prin acest studiu care confirmă sau dupa caz infirmă posibilitatea îmbunătățirii performanței energetice a clădirii propuse. Complexitatea acestei documentații este acoperită de o echipă pluridisciplinară formată din arhitect, auditor energetic, inginer de instalații și evaluator. Anticipăm că această documentație va influența semnificativ modalitatea în care se va proiecta începând chiar de anul viitor.
Calculul coeficientului global de izolare termică – calcul G
De stabilirea încadrării în normativul specific este responsabil calculul G. Un raport de tip calcul G verifică și răspunde unor cerințe legate de normele și metodologia de proiectare în ceea ce privește anvelopanta clădirii in analiză. În urma acestui raport denumit calculul coeficientului global de izolare termică G sunt propuse imbunatățiri ale anvelopei cladirii, in funcție de situație astfel încât să fie respectate cerintele generale si legale.
Studiul energetic
De studiul si analiza din punct de vedere al perfomanței energetice a clădirii proiectată se ocupă studiul energetic. Informațiile pe care le putem obține prin acest studiu sunt sumnificativ diferite față de cele din studiul privind posibilitate utilizării unor sisteme alternative de eficiență energetică ridicată în sensul în care această din urmă documentație tratează imobilul general și comprehensiv.
Certificatul de performanță energetică
O documentație care și-a câștigat un loc important dar care urmeaza cel mai probabil să fie considerat curând la adevarata lui valoare informativă este certificatul de performanță energetică. Un certificat energetic încadrează imobilul (clădire sau apartament) în grupele de performanță energetică conform metodologiei în vigoare la data certificării și acordă o notă energetică în urma unui calcul complex. Certificatul energetic se referă exclusiv la clădiri existente și este necesar încă din faza de finalizare a clădirii, la recepția lucrărilor, la intabularea clădirii, la tranzacționare sau diferite operațiuni notariale, la închiriere și exemplele ar putea continua.
Măsurarea directă a performanței energetice a clădirilor existente
Termoviziunea sau testul etanșeității sunt doar doua din multe opțiuni de măsurare directă a performanței energetice a clădirilor existente. Măsurarea câmpului termic, prin înregistrarea radiațiilor infraroșii și vizualizarea distribuției de temperatură pe suprafețele fațadelor cu ajutorul unor echipamente specifice numite camere de termoviziune, permite vizualizarea pierderilor și identificarea zonelor care necesită îmbunătățiri. Acesta este poate cea mai cunoscută dintre modalitățile de măsurare dar nu este singura. AIA Proiect dispune de capacitatea de a testa performanța energetică prin mai multe metode moderne.
Pentru toate documentațiile enumerate mai sus AIA Proiect este un furnizor experimentat care vă poate susține în demersurile referitoare la performanța energetică din orice etapă a investiției încă din faza de proiectare și până la utilizarea clădirii.
AIA Proiect, specialiști în performanță energetică
Cu acoperire națională, AIA Proiect este o companie cu experiența de peste 11 ani în servicii de performanță energetică, proiectare, studii și documentații specifice obținerii de avize și acorduri necesare construirii, securitate la incendiu, evaluare imobiliară și de bunuri mobile. „La AIA Proiect creăm satisfacție. Punem la dispoziția partenerilor întreaga noastră experiență cu scopul de a aduce un plus de valoare fiecărei idei comune dezvoltate. Fie că vorbim de un proiect rezidențial sau de un proiect industrial ori comercial de mai mare sau mai mica anvergura, îmbinam experiența și succesul profesional cu protecția mediului și responsabilitatea socială”, ne-a transmis Cornel MARCU, director de marketing in cadrul biroului de proiectare.
Contactați AIA Proiect – birou de proiectare la telefon +40722494447 sau detalii@aia-proiect.ro.