Solplanet x AeroFix

Ce avantaje vor avea viitoarele zone metropolitane

Noi zone metropolitane ar putea să apară în jurul orașelor, conform unei propuneri legislative ce a trecut deja de Camera Deputaților, iar ieri a fost adoptată de Senat. După mai multe rapoarte favorabile și doar unul negativ, proiectul a primit 98 voturi pentru, un vot contra și o abținere.

Astfel, pentru dezvoltarea echilibrată a teritoriului din zona Capitalei României și a municipiilor de rangul I și II, unitățile administrativ-teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban.

Varianta aprobată de Camera Deputaților includea un prag de cel puțin 40.000 de locuitori pentru municipii, prevedere ce a fost eliminată în varianta aprobată de Senat.

Zonele metropolitane ar putea duce la diminuarea decalajelor de dezvoltare în ceea ce privește apa potabilă, gazele naturale și energia electrică.

Mai exact, conform ultimei variante a propunerii, zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de continuitate spațială în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe planuri multiple.

Implementarea conceptului de zonă metropolitană, inclusiv la nivelul municipiilor de rang II, cu toate avantajele sale (acces la finanțări pentru infrastructură prin cooperare instituțională directă între UAT-uri de ranguri diferite) ar duce la diminuarea efectelor negative generate de migrația externă și internă a persoanelor, conform inițiatorilor proiectului.

Centurile verzi din zonele marilor municipii

În vederea protejării elementelor cadrului natural, a prevenirii extinderii necontrolate a localităților urbane și a asigurării de spații de agrement și recreere, în planurile urbanistice elaborate și aprobate potrivit legii se va prevedea înființarea de centuri sau zone verzi în jurul Capitalei României și al municipiilor de rangul I și II.

Conform proiectului, centura verde este o zonă delimitată în jurul Capitalei României și al municipiilor de rang I și II în vederea protejării elementelor cadrului natural, a prevenirii extinderii necontrolate a acestor municipii și asigurăii spațiilor suplimentare de agrement și recreere.

 

 

Citiți și:

Prima etapa din cadrul unui amplu proiect rezidential a fost autorizata

Cat costa manopera pentru montajul acoperisului

Mare proiect rezidential in apropierea Capitalei, blocat

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus