În ultima vreme, societatea se confruntă cu o mulțime de evenimente bizare, îndeosebi de natură meteorologică, despre care oamenii de știință susțin că sunt rezultatul poluării excesive a mediului înconjurător. Astfel, oamenii au devenit foarte interesați de metode prin care ar putea reduce efectele nocive ale stilului de viață adoptat. Combustibilii mai puțin poluanți, autoturismele electrice și ambalajele reciclabile sunt doar câteva dintre măsurile luate la nivelul societății pentru a diminua din impactul dezastruos de la nivelul mediului. Aceste probleme ne afectează pe toți, iar măsuri pot fi luate și la nivel individual, pentru a contribui la îmbunătățirea situației generale. Poți începe prin a te folosi de câteva soluții foarte utile, accesibile și care nu te vor priva de niciun fel de confort. Care sunt acestea și ce implică?
1. Optează pentru tâmplăria din aluminiu
Tâmplăria din lemn, deși încă foarte elegantă și cu numeroase avantaje estetice, reprezintă o variantă deja tot mai puțin folosită atunci când se construiește o casă. Pe lângă durabilitatea mai scăzută, lemnul nici nu izolează la fel de bine precum materialele mai moderne, iar prelucrarea lemnului din care sunt fabricate ferestrele nu este deloc o acțiune benefică mediului înconjurător. O alternativă modernă, practică și foarte prietenoasă cu natura este reprezentată de ferestrele din aluminiu. Materialul din care sunt fabricate este unul dintre cele mai reciclabile metale, iar procesul prin care acesta este reciclat implică un consum de energie foarte scăzut. Totodată, calitatea ferestrelor produse din acest metal este Vezi aici oferta la tâmplărie aluminiu, dacă vrei să faci o schimbare prin care să ajuți la îngrijirea mediului înconjurător.
2. Folosește becuri economice
Spre deosebire de becurile clasice, cele economice prezintă avantajele de a consuma mai puțină energie și de a avea o durată de viață mult mai ridicată. Chiar dacă presupun o investiție financiară ceva mai consistentă, aceasta va fi amortizată prin intermediului consumului redus de curent electric. Din fericire, în ultimii ani, becurile economice câștigă teren în fața celor clasice, astfel că produsele de acest fel au devenit tot mai ușor accesibile.
3. Izolează-ți locuința
Cel mai eficient mod de a te asigura că reduci gradul de poluare generat de locuința ta este prin izolarea eficientă a acesteia. Printr-o izolare bună, vei evita consumul ridicat de energie, element ce reprezintă un factor major de poluare. Izolarea bună va conserva căldura sau răcoarea și va împiedica funcționarea continuă a centralei termice ori a aparatului de aer condiționat. Atunci când izolezi locuința, trebuie să iei în calcul toate zonele prin care s-ar putea pierde energie, precum pereții laterali, tavanul, ferestrele și chiar podeaua. Există unele ferestre care nu sunt foarte ermetice și, în cazul acestora, se recomandă utilizarea unui spațiu de izolare dublu. Pentru pereți, trebuie să acorzi o mare importanță materialelor pe care le folosești pentru izolat, pentru că variantele nu sunt deloc puține, iar eficiența variază de la un material la altul. În general, prețul crește odată cu nivelul calității, dar investițiile vor fi recuperate în timp, prin reducerea sumelor cheltuite cu consumul de energie.
4. Alege panourile solare
Panourile solare sunt tot mai răspândite și în România, iar argumentele pentru utilizarea lor sunt foarte puternice. Energia electrică obținută prin prelucrarea luminii solare este complet curată și producerea ei nu afectează în niciun fel mediul. Deși investiția este una destul de importantă și va fi amortizată într-o perioadă nu tocmai scurtă de timp, aceasta se justifică prin accesul continuu la o sursă de energie electrică deloc poluantă. În unele situații, panourile solare pot produce mai multă energie decât este necesar pentru a încălzi o locuință, astfel că proprietarii ajung să împartă energia sau chiar să o vândă.
Prin implementarea unor metode prin care să reduci măsura în care locuința ta este nocivă pentru mediul înconjurător, vei contribui la un mediu mai sănătos, dar vei beneficia și de un confort mai ridicat și costuri mai reduse cu energia.