Grupurile electrogene trifazate cu functionare manuala constituie surse de energie principala pentru suplinirea retelei electrice publice, in zonele in care aceasta este inaccesibila temporar sau lipseste cu desavarsire.
Acestea sunt realizate in varianta constructiva, atat capotata (insonorizata), cat si necapotata, avand un alternator tip monopalier ce se cupleaza direct cu motorul termic prin intermediul sistemului flansa.
Ansamblul monobloc motor termic-alternator este montat pe o platforma metalica din otel prin intermediul a 4, sau 6 la puteri mari, amortizoare elastice pentru reducerea la minim a vibratiilor, iar tabloul de comanda inclus in ansamblul grupului este montat pe platforma de baza a acestuia.
Iata cateva prescriptii generale de utilizarea acestor generatoare curent:
Este obligatoriu cautilizarea grupurilor electrogene sa nu se faca in spatii inchise deoarece motorul termic produce monoxid de carbon si alte gaze toxice periculoase pentru sanatate.
Amplasarea generatoruluitrebuie facuta pe o suprafata plana, orizontala si stabila. In acest fel este asigurata o circulatie optima a uleiului si combustibilului in motor. De asemenea, este important sa nu deplasati grupul electrogen in timpul functionarii.
Fiind echipamente care produc zgomot in timpul functionarii, utilizati casti de protectie antifonica atunci cand lucrati cugeneratoare curent, in special cugrupurile necapotate si neinsonorizate.
Nu atingeti produsul in timpul functionarii si nici dupa o perioada de aproximativ o ora de la o oprirea acestuia, pentru ca anumite parti ale echipamentului sunt fierbinti si pot cauza arsuri grave.
Nu efectuati activitati de mentenanta la grupul aflat in functiune. Intotdeauna opriti mai intai motorul. Acelasi lucru este valabil si in cazul reumplerii rezervorului. Cea mai buna metoda de a preveni starturi accidentale este aceea de a decupla borna bateriei( – ) de acumulatori.
Nu utilizati produsul in medii cu risc de explozii sau incendii. In caz de incendiu, nu utilizati apa pentru stingerea focului,ci numai echipament adecvat – extinctor cu spuma sau pudra.
Este interzisa pornirea, respectiv oprirea grupului electrogen in sarcina! Orice grup electrogen manual este dotat cu un intrerupator actionat manual, montat in tabloul electric.Acesta permite deconectarea sarcinii grupului electrogen si protectia la suprasarcinasi scurtcircuit a generatorului sincron.
Pentru a evita problemele cu motorul, sistemul combustibilului trebuie golit inainte de a fi depozitat 30 de zile sau mai mult, astfel va trebui sa scoateti toata benzina din rezervor, sa porniti si sa turati motorul pana cand acesta se opreste din lipsa de combustibil.
Dupa folosirea motorului, curatati-l cu o carpa pentru a preveni corodarea si indepartati orice depunere. Depozitati unitatea la loc curat si uscat.
La fel ca orice masina mecanica, grupurile electrogene au nevoie de ingrijire si intretinere pentru asigurarea functionalitatii in momentul in care este necesara interventia lui.Verificarile periodice sunt foarte importante pentru a mentine motorul in conditii bune si pentru a prelungi durata de viata a generatorului.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019