Oferte locuri de munca top

Va creste oferta de spatii logistice

Anul acesta sunt așteptate livrări de peste 600 mii mp pe piața spațiilor logistice și industriale. Din care 27% sunt localizați în orașe regionale, iar 55% sunt pre-închiriați, afirmă consilierii imobiliari de la CBRE. Circa 440.000 mp urmează să fie  construiți în 2019, în zonele limitrofe Capitalei.

Pentru acest an  a fost anunțată livrarea a 607.000 mp la nivel național, dintre care 47% reprezintă dezvoltările CTP, liderul de piață, iar restul de 53% sunt construcții ale Helios, Element Development, Transilvania Construcții și Zacaria.

Dacă aceste livrări vor fi realizate conform așteptărilor, atunci ritmul de creștere a suprafeței de spații industriale în acest an va fi mai accelerat decât cel de anul trecut.

Din totalul noilor construcții finalizate anul trecut, 11% au fost de tip speculativ (nu la cererea unor clienți).

Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții active pe piața locală este încă prudentă, cu multe construcții semi-specultative. Dezvoltările semi-specultative sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clienților existenți, fie de la chiriași noi, dar care au și o componentă speculativă.

Astfel, suprafeței construită la cerere, i se adaugă circa 20% – 50%, deoarece dezvoltatorii doresc să fie pregătiți pentru posibile noi solicitări.

Chiria s-a menținu constantă anul trecut

Chiria prime (chiria de referință pentru proiectele de clasă A, amplasate în cele mai bune zone) și-a păstrat în 2018 un nivel constant de 4,1 euro/ mp/ lună, în timp ce chiria medie s-a situat la 3,5 euro/ mp/ lună.

Anul trecut s-a redus activitatea de închiriere

Activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile și renegocierile, a atins în 2018 de 270.000 mp, mai puțin cu 11% decât în 2017.

Stocul modern spațiilor logistice și industriale a atins anul trecut 3,8 milioane mp la nivel național, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se găsește în proprietăți din apropierea orașelor regionale.

Rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeței mici disponibilă în proiectele finalizate și a numărului mare de contracte de pre-închiriere semnate pentru spații aflate încă în construcție.

Suprafața totală tranzacționată în 2018 este de 509.000 mp, din care 45% au fost destinați companiilor care au activități de depozitare, 35% au fost închiriați de companii de distribuție, 15% de jucători din domeniul logisticii și 5% de companii de producție. Piața locală a fost dominată, și în 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internaționali ca CTP Invest, WDP, Logicor și P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor.

Segmentul de retail a fost principalul motor de creștere pentru piața spațiilor industriale și logistice în 2018, iar cele mai importante tranzacții, din punct de vedere al suprafeței, au avut loc în parcurile deținute de WDP Industrial, în cel de al doilea semestru din 2018. Astfel, Carrefour a semnat pentru închirierea a 65.500 mp în parcurile din Brazi și Deva, iar P&G va ocupa 25.600 mp în Timișoara.

La nivelul Capitalei, proiectele se găsesc în toate cele patru puncte cardinale ale orașului, dar partea de vest s-a consacrat deja ca pol al spațiilor industriale și logistice, 74% din stocul de spații fiind situat aici. Partea de nord are un potențial important, ca urmare 16% din totalul clădirilor au fost construite în această zonă, iar pe viitor sunt anunțate și alte dezvoltări importante. Contractele de pre-închiriere au constituit 41% din suprafața tranzacționată în apropierea Bucureștiului în 2018, iar 68% dintre acestea sunt pentru spații situate în zona de nord a orașului.

“În 2018 s-a construit într-un ritm alert, chiar dacă sub nivelul din 2017, dar ne așteptăm ca anul acesta segmentul spațiilor logistice și industriale să aibă cea mai importantă creștere din ultima perioadă. O direcție importantă, care s-a manifestat în 2018 și care va continua să fie prezentă și 2019, este majorarea segmentului de comerț electronic în ponderea cererilor de închiriere. Infrastructura este unul dintre factorii cheie în amplasarea de noi proiecte logistice și industriale, așadar ne așteptăm ca lucrările de îmbunătățire a unor drumuri, care vor avea loc anul acesta, să atragă și noi construcții. De asemenea, proiectele semi-speculative vor fi și anul acesta în număr mare, la fel ca în 2018, chiar dacă se vor construi și numeroase proiecte după specificațiile chiriașilor, de tip Build-to-Suit”, a declarat Andrei Jerca, Account Director | Industrial Services al CBRE Romania.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019

Sus