Oferte locuri de munca top

Tratarea și întreținerea apei din piscine – Ghid pentru utilizatori

Oricine are o piscină acasă vrea să înoate în apă curată, sănătoasă și lipsită de impurități. În plus, și atunci când  frecventăm diverse piscine în locuri publice, suntem interesați de siguranța și sănătatea noastră. Din acest motiv, proprietarii piscinelor publice trebuie, la rândul lor, să acorde atenție sporită proceselor de îngrijire periodică a apei din bazine.

Ce presupun însă aceste procese, cum se tratează și cum se întreține corect apa din piscine pe termen lung? Astăzi ne-am propus să descoperim răspunsul la această întrebare și să adunăm concluziile noastre în acest ghid destinat piscinelor.

Baie în apă impură – Factori de risc pentru sănătate

Atât în cazul piscinelor de acasă cât și a celor publice, utilizate de un număr sporit de persoane, apa care nu este întreținută corespunzător produce efecte adverse asupra sănătății noastre. Mirosul puternic de clor sau apa tulbure pot contribui la dezvoltarea diverselor tipuri de bacterii care pot conduce la îmbolnăvirea organismului sau la declanșarea unor stări alergice.

Iată care sunt câteva dintre afecțiunile dermatologice frecvent întâlnite în rândul persoanelor care frecventează piscine cu apă care nu a fost întreținută corespunzător: foliculită, iritații, micoze, dermatite, ciuperci. Cele mai cunoscute simptome ale clorului utilizat în cantități prea mari în apa din bazin sunt următoarele: mâncărime, roșeață, lăcrimare excesivă, durere resimțită la nivelul ochilor datorită contactului cu apa bogată în clor.  În plus, apa murdară poate produce declanșarea bolilor gastrointestinale sau a otitei externe, o afecțiune care se transmite prin apa infectată.

Tratarea și întreținerea apei: Etape și soluții practice

În primul rând, apa din piscine trebuie să fie întreținută la suprafață, prin clătirea punților și măturarea zonelor de acces. În plus, frunzele trebuie să fie adunate zilnic de la suprafața apei din piscină, impuritățile nu trebuie să fie niciodată vizibile în apă și este necesară utilizarea echipamentelor complexe de curățare a apei pentru a o menține sănătoasă.

Iată și alte etape importante pe care trebuie să le respectați pentru tratarea corectă a apei din bazine:

  • Filtrarea apei din piscine – acesta reprezintă primul pas esențial pentru tratarea și întreținerea apei din bazine. Prin această operațiune, praful și impuritățile sunt eliminate din apă. Iată câteva tipuri de filtre pe care le puteți utiliza în această etapă:
    • Filtru de nisip – Acesta include o vană de nisip și poziții multiple, pentru a direcționa apa în sens invers în cadrul filtrului, pentru a ridica mizeria la suprafață și a o elimina.
    • Filtru cu cartuș – Acesta are la bază cel mai fiabil și mai elaborat sistem de operare, care asigură curățarea apei din piscine cu ajutorul unui fagure de alge cunoscute sub denumirea de diatomite. Acestea au capacitatea de a reține impurități cu valori de până la 5 microni. Acestea sunt și cele mai costisitoare filtre de pe piață în acest moment. Schimbarea filtrului cu diatomite nu se realizează frecvent, ci o dată la 8 ani, acesta fiind un avantaj important pe termen lung.
    • Filtru de unică folosință – Acesta include numeroase straturi în cadrul unui buzunar filtrant, care necesită înlocuire de fiecare dată când se murdărește. Acesta face parte din categoria filtrelor economice, simplu de utilizat și care nu necesită curățare.
  • Echilibrarea apei – Această operațiune presupune reglarea ph-ului, a durității și a alcalinității apei. Atunci când aceste valori sunt în echilibru, se poate vorbi despre o calitate superioară a apei din piscine.
    • Nivelul corect al pH-ului apei din piscine trebuie să se încadreze între 7.2 și 7.6. Acesta poate fi identificat cu ajutorul unui tester pH, iar reglarea acestuia poate fi realizată prin scufundarea testerului în apă timp de câteva secunde.
    • Pentru scăderea nivelului pH-ului din apă, se poate utiliza bisulfat de sodiu, un compus care se dizolvă rapid.
    • Pentru a crește nivelul pH-ului apei și implicit a alcalinității acesteia, se folosește, de regulă, o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu și carbonat.
  • Stabilizarea durității apei – aceasta trebuie să fie cuprinsă între 180 și 400 ppm, valoarea ideală fiind de aproximativ 225 ppm. Valorile care depășesc limita standard transformă apa într-un produs calcaros, iar atunci când acestea sunt mai mici decât limitele normale, vorbim despre apă acidă, corozivă.
    • Pentru scăderea durității apei se folosește anticalcar lichid.
    • Pentru creșterea durității apei din piscine se folosește carbonat de calciu dihidrat.

Acum că ai descoperit principalele etape în tratarea apei din bazine, poți întreține corespunzător apa în care faci baie în piscină, pentru a te menține sănătos.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus