Sunteti in cautarea unui sistem de incalzire, dar nu stiti care este cea mai buna solutie? Daca vreti sa profitati din plin de avantajele tehnologiei, primul pas este sa renuntati la sistemele traditionale, in favoarea unor solutii moderne, precum pompele de caldura sol-apa. Cunoscute si ca pompe geotermale, acestea asigura incalzirea eficienta a spatiilor, prin folosirea caldurii inepuizabile a pamantului.
Insa, pe langa faptul ca incalzesc casa prin transferul de caldura existenta in pamant, pompele de caldura geotermale pot functiona si in timpul verii, pentru racirea spatiilor interioare, folosind principiul invers. Asadar, inainte sa luati o decizie, informati-va cu atentie asupra avantajelor si dezavantajelor oferite de aceasta solutie, analizati preturile pompelor de caldura si apelati la sfaturile specialistilor. Iata un ghid care v-ar putea ajuta sa luati o decizie.
Conceptii gresite despre pompele de caldura sol-apa
Pompele de caldura geotermale sunt doar pentru incalzire. Gresit!
Spre deosebire de alte solutii, pompele sol-apa au avantajul unei temperaturi subterane constante, care permite extragerea cu usurinta a caldurii atunci cand aerul din interior e rece si oferirea unui aport de aer rece atunci cand este prea cald in casa. Asadar, este o solutie completa, ideala in orice sezon.
Investitia este coplesitoare. Nu neaparat!
Intr-adevar, costurile initiale sunt mai mari comparativ cu un sistem traditional de climatizare, insa investitia se amortizeaza in timp, datorita facturilor cu mult mai scazute pentru tot restul vietii.
Este nevoie de mult timp pentru a recupera investitia. Nu intotdeauna!
Media este intre 5-8 ani, insa depinde cu ce comparati. Daca inainte de pompa geotermala ati avut incalzire pe gaze, probabil investitia se va amortiza mai greu, avand in vedere pretul scazut al gazelor in Romania. Insa, daca ati trecut de la incalzire electrica la incalzire cu pompe de caldura, investitia se va amortiza in mai putin de 4 ani.
Avantaje si dezavantaje ale pompelor de caldura sol-apa
Principalul avantaj al pompelor de caldura sol-apa este reducerea costurilor de incalzire cu pana la 50% si a celor de racire cu pana la 35%, in comparatie cu sistemele conventionale de climatizare. Practic, este o varianta mai putin costisitoare, care garanteaza costuri de operare reduse.
Un alt aspect important este acela ca pompele de caldura au un impact redus asupra mediului, gazele cu efect de sera fiind diminuate cu mai mult de doua treimi in cazul utilizarii acestei solutii.
Totodata, ar putea sa va convinga faptul ca sunt surse regenerabile, durabile si constante, in comparatie cu energia eoliana si solara. Protectia si siguranta sunt si ele doua aspecte bifate de pompele de caldura sol-apa. Nefiind in interiorul cladirii, nu exista riscuri ca echipamentele sa provoace diferite accidente.
Pe de alta parte, marele dezavantaj al acestor pompe de caldura il constituie costurile. Echipamentele si procesul de instalare sunt mult mai costisitoare decat in cazul echipamentelor clasice.
Fiind o categorie noua de produse, neexploatata la adevaratul potential, apare deseori problema instalatorilor calificati, acestia fiind mult mai putini decat cei care se ocupa de instalarea sistemelor de incalzire conventionale.
Factori care influenteaza pretul pompelor de caldura sol-apa
Una dintre cele mai frecvente intrebari este: Cat costa instalarea unei pompe de caldura? Nu exista un raspuns standard, costurile variind in functie de mai multi factori.
In primul rand, este foarte important de stiut daca pot fi folosite conductele existente sau trebuie inlocuite, cea de-a doua situatie fiind mai costisitoare. In cazul constructiilor noi, care necesita instalarea conductelor, investitia este si mai mare.
De asemenea, suprafata cladirii va influenta semnificativ costurile initiale. Capacitatea de incalzire si racire este diferita de la o cladire la alta, iar complexitatea proiectului schimba si pretul sistemelor. Spre deosebire de o locuinta pe un singur nivel, o cladire cu doua etaje va necesita o solutie mai puternica sau pompe de caldura suplimentare.
Clima si tipul de sol pe care este amplasata casa sunt alti doi factori care decid pretul pompelor de caldura geotermale. Zonele cu temperaturi extreme, pozitive sau negative, au nevoie de un camp mai mare de tevi fata de zonele cu clima mai blanda, deci costul va fi mai mare. De asemenea, exista diferente de costuri la proprietatile aflate pe un pamant bogat si argilos fata de cele asezate pe beton, unde instalarea este mai dificila si mai scumpa.
Cu cine realizezi instalarea pompelor de caldura?
Obligatoriu cu echipe experimentate de profesionisti, care va pot garanta calitatea si eficienta solutiei instalate. Proiectantii de instalatii specializati pe pompe de caldura va pot oferi consiliere si recomandari in functie de nevoile voastre, iar daca optati pentru instalarea unei pompe de caldura sol-apa veti lucra si cu firme specializate in executarea forajelor. Pe hidrogeofor.ro veti gasi o echipa de specialisti cu experienta in foraje pompe de caldura, care poate raspunde tuturor intrebarilor voastre.
Documentati-va cu atentie inainte sa alegeti partenerii instalatori, verificati portofoliul si experienta pe care o au. In cazul in care lucrati cu echipe de neprofesionisti pot aparea probleme ce tin de ineficienta sistemului si alte defectiuni mecanice, a caror reparatie va costa, in final, si mai multi bani.
Daca v-ati propus ca in 2019 sa investiti intr-o pompa de caldura sol-apa, acest ghid va este de ajutor in etapa de documentare. Insa, nu ezitati sa discutati cu mai multi specialisti care va pot confirma ca aceasta este cea mai avantajoasa solutie pentru un confort sporit, de lunga durata.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018