Oferte locuri de munca top

Tendinte pe piata caramizilor si blocurilor ceramice

Cele mai importante tendințe anticipate pe piața produselor de zidărie, până în anul 2022, au fost menționate într-un raport al Consiliului Concurenței.

Astfel, analiștii anticipează că ritmul anual de creștere a consumului intern de materiale minerale de construcții va fi de 4% pe an, ritm mai scăzut decât piața construcțiilor.

De asemenea, până la finalul anului 2022 se anticipează o ușoară creștere a consumului de materiale minerale de construcții, de la 3,2 miliarde euro în 2016 la valoarea de 3,9 miliarde euro în anul 2022.

Totodată, ponderea importurilor va scădea în următorii ani.

În varianta conservatoare, conform premiselor și tendințelor înregistrate în ultimii ani, se estimează că în perioada 2016 – 2022 piața BCA-ului va crește în volum, în medie, cu 2% pe an si 4% pe an în valoare, iar piața blocurilor ceramice va crește cu 4% pe an în volum si 6% pe an în valoare.

Aceste evoluții anticipate pot sugera o migrare a consumatorilor către produse de o calitate mai ridicată.

Pe piața producerii și comercializării de cărămizi și blocuri ceramice din România activează șapte producători mai importanți, respectiv: Wienerberger România, Brikston, Cemacon, Soceram, Siceram, Macofil și Euro Poroton.

În România, Wienerberger deține 4 unități de producție, Cemacon deține două unități de producție, iar ceilalți producători dețin câte o unitate de producție.

Pe această piață mai activează un număr redus de producători mici și, totodată, sunt prezente importuri și achiziții intracomunitare.

Analiza realizată de Consiliul Concurenței a reliefat următoarele aspecte:

* cotele de piață ale principalilor concurenți s-au menținut la un nivel relativ constant în perioada 2015-2017 și nu s-au înregistrat modificări semnificative în ierarhia pieței.

* piața producerii și comercializării de cărămizi și blocuri ceramice din România este o piață foarte concentrată.  Există bariere ridicate la intrarea pe piața analizată, reprezentate cel puțin de costurile însemnate asociate intrării, dar și de dependența/proximitatea față de materia primă. În perioada analizată nu au avut loc intrări de noi concurenți pe piață.

Anul trecut a fost notificată Consiliului Concurenței operațiunea de concentrare economică ce urma să se realizeze prin dobândirea controlului unic direct de către Wienerberger România asupra Brikston Construction Solutions SA Brikston.

În urma analizei realizate în prima fază a procedurii, Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că operațiunea notificată conducea la afectarea semnificativă a concurenței pe piața producerii și comercializării de cărămizi și blocuri ceramice din România, piață pe care erau prezente atât Wienerberger România, cât și Brikston.

Având în vedere că operațiunea de concentrare economică propusă prezenta îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal și acestea nu au putut fi înlăturate prin angajamentele propuse de Wienerberger Sisteme de Cărămizi SRL, în luna mai 2018, Consiliul Concurenței a decis deschiderea unei investigații.

Ulterior, procedura în fața Consiliului Concurenței a încetat, ca urmare a anulării tranzacției propuse și notificate autorității de concurență.

 

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

Bloc mixt cu 12 niveluri, foarte aproape de autorizare

Mare proiect imobiliar cauta parteneri pentru dezvoltare

Proiect autorizat, amanat pana la primavara

Teren de 3 ha, langa Capitala, de vanzare cu documentatia aprobata

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus