Din cauza alegerilor neinspirate și a organizării precare, cresc semnificativ șansele de a îngreuna și de a minimiza calitatea în procesul de construire a caselor.
Fiecare pas este considerat important nu numai pentru reușita produsului finit, dar și pentru buna funcționare a șantierului și a etapelor premergătoare ridicării construcției.
Greșelile comise de toate părțile implicate în procesul construirii, dar și oferta pieței de muncă duc la o calitate redusă și la probleme pe toată perioada construcției.
Arhitecții observă că una dintre cele mai întâlnite greșeli este cea de ordin financiar. În acest sens, arh. Ichim Matius de la studioul de arhitectura Matius a observat că se alocă prea puțin buget organizării de șantier, lucru care conduce inevitabil la inconveniente. De la certurile cu vecinii, până la cheltuieli foarte mari în timpul șantierului, o organizare deficitară de la bun început provoacă numai probleme și haos.
Mai mult, Patriciu Christian Popescu, arhitect în cadrul societății Unith 2B SRLconsideră că, în cazul în care totuși se alocă suficienți bani, există riscul ca planificarea bugetului de către beneficiar pe toată durata construcției să fie precară.
O altă mare greșeală este faptul că nu sunt solicitate, și nici plătite cel mai adesea, vizitele la lucrare din partea proiectanților, fie ei arhitecți sau ingineri.
În paralel, arh. Ichim Matius susține că ”șantierul nu este și nu ar trebui privit din start drept o sumă de procese dizgrațioase, pentru care trebuie să ne încordam spre «a scapă odată pentru totdeauna» de el. Cu cât beneficiarul și antreprenorul vor înțelege mai curând că trebuie să facă echipă și să se respecte reciproc, rezultatele pozitive nu vor conteni să vină”.
O altă eroare frecvent întâlnită este necorelarea specialităților de către arhitect. Alegerea materialelor folosite în procesul de construire ridică, de asemenea, mari probleme. Astfel, calitatea acestora și comportamentul lor în timp nu este un criteriu avut în vedere în pregătirea construcției. Cel mai adesea, beneficiarii optează pentru soluții rapide și ieftine, care în timp generează noi costuri și probleme pentru viitorii locatari.
Deși alegerea corectă a materialelor aduce beneficii din punct de vedere estetic, al întreținerii, al amortizării costurilor pe termen lung (de exemplu, o termoizolare corectă a unei case scade costurile pentru încălzire), acesta rămâne un factor care nu este luat în seamă, susține arh. Odette Solomon.
În același mod, o greșeală des întâlnită în procesul construirii unei case este reducerea la limită a costurilor pentru soluții ce nu oferă rezultate imediat vizibile, la această categorie intrând și consultanța de specialitate.
Apoi, legat de partea practică, există o dificultate în a găsi calitate în prestarea muncii fizice. Unii arhitecți susțin că cei mai scumpi meșteri rămân cei care își cunosc valoarea. Aceștia sunt și cel mai greu de gasit, dat fiind autenticitatea calificării lor.
Cât despre activitatea pe care ar trebui să o presteze acești meșteri, la calificarea lor, aceștia ar fi finisorii, consideră arh. Ichim Matius. Finisorii pot rezolva tot ce nu au reușit cei dinaintea lor și mai mult decât atât, sunt și cei al căror rezultat îl vom vedea în casă o foarte mare perioadă de timp.
Pe de altă parte, arh. Patriciu Christian Popescu este de părere că cei mai greu de găsit mesteri sunt cei de grădină. Aceasta deoarece în ziua de astăzi mulți renunță la această muncă.
La nivel local, cei mai buni meșteri sunt greu de găsit la noi în țară, iar dacă sunt descoperiți, sunt scumpi, conclude Odette Solomon.
Citiți și:
Curand va demara un amplu proiect cu 800 de locuinte si un hotel
167 mil lei pentru reabilitarea unor strazi si trotuare, in Bucuresti