Oferte locuri de munca top

Salariile pe septembrie si investitiile publice nu pot fi asigurate fara o rectificare bugetara

Fără rectificarea bugetului de stat prin care să fie luați bani de la Servicii pentru achitarea unor obligații ale statului, cum sunt salariile bugetarilor, de exemplu, Guvernul are o problemă serioasă. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat că “Luna septembrie, în cazul amânării rectificării, practic rămâne neacoperită pentru o serie de entităţi la nivel public.”

Președintele Klaus Iohannis a suspendat ieri şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), afirmând că nu s-a putut obţine consens pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare. Președintele a cerut Guvernului Dăncilă să propună un alt proiect.

Astăzi Guvernul se întrunește pentru a găsi o nouă soluție în ceea ce privește rectificarea bugetară.

Eugen Teodorovici a mai declarat că dacă se mențin blocajele de 10%, pe care Legea bugetului le-a prevăzut la începutul acestui an pentru diferite structuri în parte, atunci partea de investiții atât la nivel central, cât și la nivel local poate să aibă de suferit.

Teodorovici spune că “se pot întâmpla întârzieri şi desigur cu penalități sau chiar cu blocaje în derularea proiectelor publice”.  Și continuă: La nivel local sunt foarte multe proiecte de investiții, în curs de derulare şi care printr-o astfel de amânare pot să întâmpine dificultăți. Sunt proiecte de investiţii în zona de drumuri județene, comunale, străzi şi alimentare cu apă, canalizare, școli, şi alte astfel de proiecte necesare la nivelul comunităților locale.

Eugen Teodorovici este de părere că Guvernul are obligația de a cere şi nu de a aștepta un aviz al CSAT-ului. În plus, el susține că suspendarea şedinţei CSAT nu este prevăzută de niciun fel de prevedere legală.

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a transmis a invitat-o pe  Viorica Dăncilă, pentru consultări la Palatul Cotroceni, pentru „clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită”.

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

Sus