Oferte locuri de munca top

Viitoare controale financiare la asociatii si fundatii

Asociațiile și fundațiile urmează să fie controlate de către Ministerul Finanțelor, unul dintre motive fiind că Ministerul nu cunoaște beneficiarii acţiunilor de mecenat şi/sau sponsorizare.

Ministerul Finanțelor intenționează să desemneze o structură de control pentru verificarea “modului de utilizare a sumelor acordate prin acţiuni de sponsorizare/ mecenat pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de beneficiarul sponsorizării, respectiv ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific-cercetare fundamentală şi aplicată, reducând impozitul pe profit/venit”.

Un nou proiect de Ordonanță a fost inițiat de Guvern pentru „reducerea riscului fraudării bugetului de stat”.

Acesta stabilește că viitoare structură de control din cadrul Ministerului Finanțelor va verifica modul de respectare a utilizării fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirecţionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice. De asemenea, va fi verificat și modul de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor non-profit.

Un raport al Curții de Conturi, invocat de autorități, afirmă că în anul 2015, persoanele fizice au redirecţionat un procent de 2% din impozitul pe venit, fiind finanţate astfel un număr de 27.955 unităţi beneficiare cu suma totală de 138.154.114 lei.

Numărul entităţilor care au primit sume mai mari de 100.000 de lei este de 89, dintre care 14 au fost finanţate cu sume cuprinse între 500.000 de lei şi 4.000.000 de lei.

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus