Urare Craciun 2024

Cerere in scadere pentru spatii logistice

Cu toate că activitatea de închiriere a spațiilor logistice a fost mai scăzută în primul trimestru față de cea din perioada similară a anului trecut, există suficiente elemente care să susțină un optimism moderat, susțin consilierii imobiliari de la Colliers International. Ei se așteptă ca, până la finalul anului, cererea de spații industriale moderne să accelereze simțitor.

Totodată, ei sunt de părere că se va accentua tendința chiriașilor, mai ales a celor din zona de retail și a comerțului online, de a dezvolta propriile spații de depozitare, din care anumite suprafețe pot fi ulterior subînchiriate.

În ceea ce privește chiriile, punctul de plecare s-a menținut în jur de 4 euro/mp în zona Bucureștiului. Conform datelor Colliers International, rata scăzută de neocupare, cererea din partea chiriașilor și majorarea costurilor cu forța de muncă cu peste 10% vor pune presiune asuprachiriei cel puțin pentru următoarele trimestre.

În primul trimestru au fost închiriați 73.000 mp de spații industriale și logistice moderne, din care două treimi în București și restul în zone din vestul țării. Cea mai mare cerere a fost înregistrată în Capitală – 66%, iar restul de 34% în Cluj-Napoca (22%), respectiv Timișoara (12%).

Cea mai atractivă zonă pentru piața de spații de depozitare, în afara Capitalei, este regiunea de vest a țării, din punctul de vedere al cererii, al distanței față de punctele vamale și al parcurilor industriale existente, potrivit unui studiu al Colliers International Romania.

Pentru realizarea studiului au fost alese 30 de orașe din România, care au fost judecate din prisma atractivității pentru activitățile de depozitare și pentru cele de producție. În realizarea acestei analize cuprinzătoare au fost folosiți mai mulți indicatori, printre care distanța față de punctele vamale, diverse serii de date privind forța de muncă (cum ar fi salariile, vârsta, potențialul neutilizat), calitatea transportului local, parcurile industriale existente. Bucureștiul nu a fost considerat drept un criteriu în sine: având în vedere ponderea semnificativă pe care Capitala o are în consumul privat la nivel național, s-ar fi aflat cu siguranță pe primul loc pentru spații de depozitare.

Astfel, orașele din care tranzitul către punctele vamale principale (Nădlac, Borș, Giurgiu) este cel mai scurt sunt Arad, Timișoara, Alba-Iulia, Oradea, Sibiu. Pe de altă parte, cea mai mare disponibilitate a forței de muncă se regăsește în afara arcului Carpatic, în orașe din zona Moldovei și din sudul țării: Iași, Suceava, Craiova, Bacău, Galați. Nu în ultimul rând, orașele cu cea mai mare suprafață cumulată a parcurilor industriale, administrate în cea mai mare parte de către autoritățile locale, sunt Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea și Sibiu.

„Deloc surprinzător, zonele centrale și vestice din interiorul arcului Carpatic sunt, în general, cele mai atractive pentru companiile care au legături comerciale cu Europa Occidentală. Posibilii angajați se află, însă, în alte zone ale țării, iar România se confruntă și cu o mobilitate internă destul de redusă a forței de muncă. Spre exemplu, doar județele Iași și Suceava au împreună a șaptea parte din totalul persoanelor angajabile la nivel național, din calculele noastre. Reforme structurale care să sporească rata de activitate a populației și două autostrăzi pe axele nord-sud/est-vest ar putea duce la o creștere economică explozivă și de durată”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

 

Participati la evenimentul organizat de ARENA Constructiilor, joi 7 iunie, la Bucuresti !

 

Citiți și:

Modificari in documentatia unui proiect rutier de peste 460 mil euro

Demersuri pentru o noua polivalenta cu peste 4 mii locuri

Reabilitarea energetica a cladirilor medicale, in precontractare

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus