Solplanet x AeroFix

Legea CNAIR, respinsa de presedintele Iohannis

Președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstiuționalitatea Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere S.A..

Forma Legii adoptată de Camera Deputaților și transmisă Președinției spre promulgare  a fost adoptată ca lege ordinară, deşi în conţinutul său normativ se regăsesc dispoziţii ce se încadrează în domeniul de reglementare al legii organice, se arată în sesizarea transmisă.

Mai multe reglementări vizează derogări de la legislaţia care stabileşte regimul concesionării bunurilor proprietate publică, ca parte integrantă a regimului juridic general al proprietăţii. Conform Constituţiei României, regimul juridic al proprietăţii trebuie reglementat prin lege organică.

În plus, există deosebiri majore de conţinut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.

În forma iniţială a O.U.G. nr. 55/2016, adoptată de Senat, existau dispoziţii consistente cu privire la aspecte esenţiale privind organizarea şi funcţionarea C.N.I.R., precum şi cu privire la regimul juridic aplicabil personalului C.N.I.R., în timp ce în forma adoptată de Camera Deputaţilor aceste dispoziţii au fost abrogate.

Camera Deputaţilor a modificat 20 de articole, inclusiv anexe ale O.U.G. nr. 55/2016.

Astfel, deputații au lăsat la latitudinea Guvernului stabilirea unor elemente esențiale ale raporturilor de muncă la nivelul C.N.I.R. Ca urmare, legea imprimă un caracter relativ, nepermis, procedurii de încadrare, promovare și salarizare a personalului încadrat la C.N.I.R., încălcând astfel Constituția, în componenta sa referitoare la previzibilitatea și accesibilitatea legii.

 

Citiți și:

140 de noi locuinte intr-un ansamblu rezidential din tara

35 mil lei, investitii pentru cresterea sigurantei drumurilor

Inca o etapa de construire intr-un proiect cu 240 de case

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus