Principalul scop al izolării termice pentru acoperișuri înclinate și mansarde este protecţia împotriva efectelor externe – ploaie, zăpadă şi vânt. Panta acoperişului asigură scurgerea apei de ploaie şi a zăpezii topite, iar mărimea pantei variază în funcţie de cerinţele tipurilor de acoperire specifică.
Cerinţele actuale pentru performanţa termică a clădirilor, stabilitate pentru condiţii de iarnă/vară, siguranţă la foc şi protecţie la zgomot, obligă la o proiectare şi instalare corectă a izolaţiei în acoperişurile înclinate. Izolaţia poate fi montată în mai multe moduri: peste căpriori, între căpriori şi sub căpriori.
Ce provoacă pierderile de energie?
Unul dintre fenomenele principale îl reprezintă mișcarea aerul în și din clădiri. Specialiștii îl numesc efectul de coș de fum și reprezintă diferența de densitate dintre aerul din interior şi cel din exterior, ceea ce duce la mișcarea aerului. Iarna, când funcţionează instalaţiile de încălzire, aerul de la interior este cald şi uscat, deci are densitate mai mică decât cel de afară. Când în clădire pătrunde aerul rece din exterior, care este mai dens, aerul cald din interior este fie împins în partea de sus a clădirii, iar dacă acoperișul nu este izolat, căldura se pierde foarte ușor.
Pe timp de vară, efectul de coş de fum este invers: aerul cu temperatura mai mare şi densitate mai mică este de obicei în afara clădirii, pătrunde prin acoperiș și împinge aerul rece în jos unde se va pierde prin ferestrele și uşile de la parter sau prin ferestrele pivniţei.
Materiale necesare la izolarea acoperișului înclinat și a mansardelor
Izolarea acoperișului este soluția optimă pentru a stabiliza confortul termic dintr-o clădire. Pentru a vă asigura că faceți o investiție sigură pe termen lung, un factor important în acest demers este alegerea celor mai bune materiale izolatoare termic. Pentru izolare aveți nevoie de: membrană de aerisire, vată minerală de sticlă sau vată minerală bazaltică, barieră de vapori, profile metalice, autofiletantă, șuruburi autofiletante, benzi de etanșare și plăci de gips-carton.
În general, la acoperișurile înclinate, izolarea mansardei se aplică de la interior nefiind necesar să se îndepărteze învelitoarele, doar în cazul în care se optează la o izolare termică peste căpriori aceasta se aplică de la exterior.În cazul podurilor necirculabile izolația se aplică peste placa ultimului etaj respectându-se sistemul de membrane deja menționat.
Dacă nu știți ce să alegeți între vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică, este necesar să rețineți că pentru acoperișurile înclinate și mansarde mulți utilizatori aleg vata minerală de sticlă datorită avantajelor concretizate prin costuri mai reduse și viteză de execuție sporită. Mai exact, vata minerală de sticlă este elastică și comprimabilă, fiind ușor de utilizat chiar și în spații neregulate, spre deosebire de vata minerală bazaltică (mai rigidă). Este și cu 60% mai ușoară decât vata minerală bazaltică. Deși au performanțe similare, vata minerală de sticlă reduce cu 20-30% costurile de execuție a structurii.
Izolarea cu vata minerală bazaltică
Etapele de izolare sunt asemănătoare cu cele pentru vată minerală de sticlă. Diferența vine în modul de prindere a vatei minerale bazaltice, având în vedere că este mai densă, are o greutate mai mare și nu are elasticitatea vatei minerale de sticlă.
Izolarea termică se realizează aplicând panouri de vată minerală bazaltică, care datorită densității ridicate poate prelua în mod direct sarcina învelitorii, transmisă prin intermediul șipcilor și contrașipcilor. Acestea din urmă trebuie bine fixate totuși de șarpantă, pentru a evita dizlocarea lor. Este necesară de asemenea aplicarea unei membrane de difuzie deasupra termoizolației, capabilă să controleze umiditatea (membrană impermeabilă la apă dar permeabilă la vapori). Aceasta va oferi protecție contra infiltrațiilor accidentale de apă, spre exemplu în cazul în care țiglele se sparg sau se deteriorează, dar va permite circulația aerului astfel încât să nu se creeze condens. Datorită amplasării membranei peste vata minerală bazaltică, la inspecția periodică sau la înlocuirea țiglelor deteriorate aceasta nu va suferi daune.
Izolarea fonică a acoperișurilor înclinate și a mansardelor
Dacă până acum am evidențiat cum izolarea acoperișurilor înclinate și mansardelor contribuie la menținerea unei temperaturi optime în locuință și la reducere consumului de energie, trebuie să precizăm că aceste sunt recomandate pentru locuințele care își doresc un confort acustic sporit. Sunetul care ajunge la structura acoperișului trebuie să fie blocat în spațiile dintre căpriori. Limitarea în acea zonă face ca sunetul să nu pătrundă ușor prin materialul folosit la izolarea. Pe de altă parte, sunetul poate să pătrundă între spațiile dintre izolație și căpriori dacă izolația nu este așezată cum trebuie. Specialiștii recomandă folosirea unor produse care reușesc să atenueze pătrunderea chiar dacă există aceste spații din construcția acoperișului. Cu cât grosimea izolației este mai mare cu atât izolarea fonică este mai eficientă.