În contextul supratarifării importurilor de oțel de către SUA, acestea s-ar putea îndrepta spre Europa existând riscul unei supraoferte.
În primul trimestru al anului 2018, importurile de oțel au crescut cu încă 8% pe an. Importurile de oțel ale UE au crescut în mod semnificativ, de la 18 milioane de tone în 2013 la 30 de milioane de tone în 2017 – o creștere de 66%.
Protecția Uniunii Europene pentru producătorii de oțel trebuie să „prevină supratensiuni de import”, dar și „să asigure accesul european la fluxurile internaționale de oțel”, cer reprezentanții industriei siderurgice europene.
În luna martie, Comisia Europeană a lansat o investigație de salvgardare pentru a proteja industria oțelului împotriva unei creșteri bruște a importurilor ca urmare a deciziei Statelor Unite de a impune tarife pentru oțelul importat.
Aceste tarife ale „secțiunii 232” au stimulat acțiunile UE, dar ancheta de salvgardare are loc în contextul supracapacității globale și al deturnării importurilor dinspre Statele Unite către UE.
„Mecanismul de salvgardare ar trebui să fie larg, însă scopul nu este închiderea pieței, așa cum au susținut unii importatori de oțel. Mecanismul de salvgardare al UE nu folosește în mod explicit decât pentru a împiedica creșterea bruscă a volumului importurilor care rezultă din devierea fluxurilor de oțel „, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociației Europene a Oțelului (EUROFER).
„Au existat declarații ale unor importatori de oțel că garanția va închide piața UE importurilor. Acest lucru este în mod concret neadevărat – acestea sunt afirmații ale întreprinderilor care beneficiază de importuri nesustenabile la prețuri scăzute și care fac obiectul unui dumping „, a subliniat dl Eggert. „În practică, garanția va garanta accesul liber al fluxurilor comerciale de oțel către piața UE la un nivel istoric ridicat”.
La stabilirea unei măsuri de salvgardare, normele UE de apărare a comerțului se referă în mod explicit la dorința de menținere a fluxurilor de import stabilite, mai degrabă decât de închidere a pieței UE.
„Permiteți-mi să fiu clar: garanția nu trebuie să provoace un deficit de aprovizionare sau să provoace creșteri ale prețurilor din oțel legate de garanții”, a concluzionat dl Eggert., Axel Eggert salută și faptul că UE a abordat tarifele SUA la Organizația Mondială a Comerțului pentru a găsi o soluție globală cât mai curând posibil.
Citiți și:
Dezvoltatori rezidentiali din Ilfov, prezenti si in provincie
Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018 |
Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018 |