Șpalierii pentru vița de vie reprezintă o soluție rapidă și eficientă potrivită pentru orice soi de viță de vie, deoarece permit o creștere si o dezvoltare optimă. Structurile rezistente sunt făcute din stâlpi din lemn, metal ori beton și sunt legați între ei prin sârme de rezistență.
Șpalierii metalici sunt realizati din tabla zincata la cald și sunt produși special pentru vița de vie.
Au o durată de viață de până la 30 de ani și sunt recomandați în special pentru a stabili o traiectorie corectă a rândurilor de plantație de viță de vie.
Avantajele șpalierilor de vie
Șpalierii pentru vița de vie se potrivesc tuturor soiurilor de viță de vie și pot susține greutatea plantelor în procesul acestora de vegetație.
Au o greutate redusă, comparativ cu alte tipuri de șpalieri și pot fi mutați în mai multe locuri, dacă este necesar, iar întinderea și amenajarea firelor de sarma se poate face la capacitatea maximă.
Șpalierii de vie de la Emenatwork sunt o soluție ieftină, la îndemâna oricui, dar eficientă ori de câte ori ai nevoie pentru că au o durată de viață îndelungată și permit remedierea deteriorărilor atunci când este cazul.
Profilul, dar si forma unui șpalier pentru vița de vie permite o culegere a strugurilor atât mecanică deoarece rezistă la vibrațiile oricărei mașini de cules struguri, dar și manuală.
Cum se montează corect șpalierii, pas cu pas
Procesul de montare nu este deloc greu. Se montează ușor, mai exact prin îngropare. Pentru o suprafață întinsă, procesul poate fi unul automatizat, printr-o apăsarea verticală, fără să se facă groapă în jur.
După ce s-au plantat șpalierii din capăt, se montează și șpalierii intermediari, care se aplică în interiorul fiecărui rând.
Distanța trebuie să fie una optimă între fiecare stâlp, respectiv 5 metri și se recomandă să fie îngropat la o adâncime de 400 de milimetri și nu necesită o fundație din beton. Găurile din șpalier sunt făcute din 10 în 10 cm, sub forma literei H, pentru a permite introducerea firelor de sârmă.
Șpalierul din capăt are un sistem de acorare, care este compus din trei alte elemente și anume: ancoră, griplă și cablu. Toate acestea au rolul de a fixa și de a tensiona ușor tot sistemul.
Ancora se înfiletează în pământ, grila permite tensionarea sufei, iar cablul este un trefilat flexibil, care conține sârmă zincată și este folosită pentru a crea legătura dintre ancore și șpalierii de capăt.