Oferte locuri de munca top

Cum vede Comisia Europeana situatia economiei romanesti

Reformele structurale și consolidarea fiscală reprezintă condiții pentru creșterea economică susținută a țării noastre, după cum susțin reprezentanții Comisiei Europene.

Gradul de ocupare a forței de muncă a continuat să crească în 2017, iar rata șomajului a atins unul din cele mai scăzute nivele din ultimii 20 de ani.

Datorită eliminării de taxe și a creșterilor salariale și de pensii din sectorul public, deficitul este în curs de creștere.

Oferta de forță de muncă și de competențe nu ține pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creștere, iar inegalitatea în materie de venituri se menține la un nivel înalt.

Performanțele scăzute ale sistemului de învățământ limitează perspectivele lui de dezvoltare, iar cele din domeniul cercetării și inovării rămân modeste. Starea de sănătate a populației s-a îmbunătățit, însă rămâne sub standardele europene. Volumul ridicat de cheltuieli publice nu se reflectă în starea infrastructurii.

Nu în ultimul rând, după performanțe bune în ultimii ani, ireversibilitatea progreselor din lupta împotriva corupției a fost pusă recent sub semnul întrebării.

Acestea sunt câteva din concluziile raportului de țară pentru România, publicat de Comisia Europeană ieri ca parte a Semestrului european.

Pe ansamblul Uniunii, economia cunoaște o expansiune puternică, iar perspectivele economice pozitive sunt însoțite de o îmbunătățire a condițiilor de pe piața muncii și a situației sociale. Aceasta este o consecință a reformelor întreprinse de statele membre în ultimii ani și constituie un prilej de consolidare în continuare a rezilienței economiilor și a societăților din cadrul UE. Totuși, de relansarea economică nu beneficiază în egală măsură întreaga societate, iar deficiențele structurale frânează creșterea economică și convergența în unele state membre. De aceea, țările din UE ar trebui să valorifice această conjunctură favorabilă pentru a-și consolida elementele de bază ale propriilor economii.

Comisia va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de țară. Membrii Comisiei vor efectua vizite în statele membre pentru a se întâlni cu reprezentanți ai guvernelor, parlamentelor naționale, partenerilor sociali și cu alte părți interesate pentru a discuta concluziile rapoartelor.

În lumina provocărilor identificate și în funcție de prioritățile Analizei anuale a creșterii pentru 2018 și de recomandările privind politica economică în zona euro, statele membre vor prezenta, până la jumătatea lunii aprilie, prioritățile de politică economică și socială în cadrul programelor naționale de reformă și al programelor de stabilitate și/sau convergență (în care se stabilesc prioritățile bugetare).

În luna mai, Comisia va propune un nou set de recomandări specifice fiecărei țări.

 

Citiți și:

Centru comercial, clinica medicala, blocuri inalte, in pregatire pe 5 hectare

Cine va repara strazi pentru mai mult de 52 mil lei

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Un comentariu;

  1. Scridon Radu-Lucian said:

    SITUATIA ECONOMIEI .Situatia economica din Romania se va stabiliza si imbunatati .Distrugerile si jaful din ultimii 28 de ani, au generat o trezire in randul populatiei active, in sensul adoptarii unor masuri conforme cu noile tehnologii actuale .Protejarea resurselor naturale, care mai exista, investitii in domenii de top cu produse exportabile, automatizarea cladirilor si digitalizarea in toale domeniile, eficientizarea energetica si altele. Succes se va obtine si prin atribuirea de responsabilitati in posturile cheie numai persoanelor cu pregatirea specifica postului respectiv si de ce nu atragerea in Romania a specialistilor si a meseriasilor plecati.

Sus