Categoriile de dificultate ale terenurilor vor fi stabilite în funcţie de relief pe județe, pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială în parte. Acestea au fost incluse într-un proiect de
Ordin al directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Astfel va fi completat Punctul ”A. Categorii de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief” din Normele de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1016/2016. La acest punct va fi adăugată următoarea Notă:”Categoriile de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief pe județe, pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială în parte sunt cele prevăzute în Anexele 1.1 – 1.42” (atasate la finalul stirii).
De asemenea, după ”Capitolul P – Verificarea lucrărilor” din Norme se vor introduce anexele 1.1 – 1.42. cuprinzând categoriile de dificultate ale terenurilor în funcție de relief pe județe, respectiv pe fiecare unitate administrativ – teritorială.
Pentru lucrările topografice de teren Centrul Naţional de Cartografie utilizează cinci Categorii de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief.
Cele cinci Categoriile de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief pot fi calculate la nivelul fiecărui judeţ ca medie a pantelor terenurilor, stabilită prin diferenţele de nivel pe altitudini, pentru fiecare Unitate Administrativ – Teritorială (UAT) în parte.
Pantele medii ale terenurilor au fost calculate cu încadrarea acestora în cele cinci categorii de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief:
Categoria I – Teren şes, specific regiunilor de câmpie, lipsit de relief sau cu relief slab pronunţat, în care transportul cu mijloace hipo sau auto se face uşor peste tot. În aceste zone valoarea medie a pantelor (calculată pe hartă) este cuprinsă între 0°şi 3°.
Categoria a II-a – Teren uşor accidentat, specific regiunilor de trecere de la şes la deal, cu microrelief caracterizat prin existenţa frecventă a găvanelor, dunelor şi mameloanelor sau teren ondulat cu forme de relief mari şi puţin înclinate, în care transportul cu mijloace hipo sau auto este posibil. În aceste zone valoarea medie a pantelor (calculată pe hartă) este cuprinsă între 3 şi 7 grade.
Categoria a III-a – Teren specific regiunilor de dealuri, caracterizat prin adâncimea văilor de 20 – 200 m şi prin ridicături şi depresiuni distanţate la 50 – 700 m. În aceste zone valoarea medie a pantelor (calculată pe hartă) este cuprinsă între 7°şi 15°, iar transportul se face cu căruţa şi parţial cu mijloace auto.
Categoria a IV-a – Teren accidentat, specific regiunilor de munte sau de trecere de la deal la munte, cu relief foarte variat, caracterizat prin coaste repezi şi depresiuni adânci cu văi foarte neregulate şi talveguri în general înguste. În aceste zone valoarea medie a pantelor (calculată pe hartă) este cuprinsă între 15° şi 22°, iar transportul se face cu mijloace hipo sau auto este posibil parţial.
Categoria a V-a – Teren foarte accidentat, specific regiunilor de munte cu stânci proeminente şi relief prăpăstios caracterizat prin coaste abrupte şi pante foarte repezi. În aceste zone valoare medie a pantelor (calculată pe hartă) depăşeşte 22°, iar transportul se poate face cu cai sau parţial cu căruţa.
Pentru calcularea pantelor medii ale terenurilor pentru fiecare UAT s-au utilizat SRTM (Shuttle Radar Topographic Mission), limitele UAT, softurile ArcGIS 10.1 şi Microsoft Excel şi s-au realizat intersecţii spaţiale între zonele de pantă determinate anterior şi poligoanele ce reprezintă UAT, calculându-se o pantă medie pentru fiecare dintre acestea. Valorile finale obţinute sunt prezentate în Anexa 1.
Pentru acest proiect pot fi transmise propuneri, sugestii sau opinie (in format word) la adresa de e-mail comunicare@ancpi.ro până pe 1 martie 2018.
Descarcati aici Categoriile de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief pe județe, pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială
Cititi revista ARENA Constructiilor
ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)![]() |
ARENA Constructiilor , oct 2017 (click aici) ![]() |