Oferte locuri de munca top

Fonduri europene de circa 16 mil euro pentru doua spitale

Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din municipiul Oradea vor fi reabilitate termic cu circa 16 milioane de euro, fonduri europene, pentru creșterea performanței energetice.

Pentru Spitalul Municipal valoarea totală a proiectului este de 7,95 milioane de euro, iar pentru Spitalul Județean de 7,66 milioane euro.

„Urmează ca anul acesta să reabilităm termic clădirile celor două spitale, ceea ce înseamnă practic o reabilitare totală a acestor clădiri”, a anunţat primarul Ilie Bolojan.

Cele două proiecte vizează creşterea performanţei energetice a spitalelor, cererile de finanţare fiind depuse de municipalitate anul trecut, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, prioritatea de investiţii 3.1 (care se referă la eficienţa energetică a infrastructurii publice).

Aceste proiecte presupun reabilitarea exterioară a corpurilor principale ale acestor spitale şi înlocuirea geamurilor și a instalațiilor interioare în vederea minimizării pierderilor energetice.

De asemenea, prin montarea pe acoperiș a unor panouri fotovoltaice se are în vedere economisirea, respectiv reducerea consumului de energie termică spre zero.

Spitalul Municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parțial cu apă geotermală și parțial cu pompe de căldură iar Spitalul Județean va trece pe pompe de căldură. „Sistemul de termoficare va rămâne în rezervă pentru eventualele avarii. În acest fel vor fi niște economii foarte mari la termoficare, ceea ce ne va permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pentru celelelte condiții care sunt necesare pentru un sistem de calitate”, a adăugat primarul.

Proiectarea va fi realizată în următoarele două luni, după care se vor organiza procedurile de licitație pentru execuția lucrărilor, acestea urmând să se finalizeze în doi ani de la semnarea contractului de finanțare.

Contractul de finanțare va fi semnat în cursul lunii februarie, iar la începutul anului 2020 cele două spitale vor fi complet reabilitate.

Alte proiecte importante:

* construirea unui corp nou de clădire pentru pediatrie la Spitalul Județean, unde se vor amplasa toate secțiile de pediatrie, la standardele cele mai moderne, iar în spațiile eliberate din corpul principal vor fi relocate secțiile care azi funcționează în condiții improprii;

* clădirea pentru unitatea de primire urgență și pentru laborator și sterilizare, care urmează să fie realizată începând de anul acesta la Spitalul Județean;

* ambulatorul Spitalului Județean, care urmează să fie realizat deasupra parcării, unde în momentul de față este accesul în spital, iar complementar se lucrează în vederea realizării unei parcări supraterane.

Se estimează că valoarea cumulată a acestor lucrări va fi de aproximativ 20 de milioane de euro. Finanțarea se va face prin accesarea de fonduri europene, o parte prin credit contractat de la Banca Mondială, iar diferența va fi asigurată din veniturile spitalelor și din bugetul local.

 

Citiți și:

Un mare constructor va face blocuri cu 13 niveluri

Peste 100 de case vor fi construite pe un teren de 5 ha

Dupa ansamblul de case, va urma o dezvoltare logistica pe 4 hectare

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus