Oferte locuri de munca top

Simulari in alegerea constructorului

Simulări în procedurile de selecție a constructorilor unor ferme de porci au dus la trimiterea în judecată a două societăți comerciale și 18 persoane fizice de către procurorii DNA. Aceștia acuză obținerea nelegală de fonduri europene de peste 1,5 milioane euro și evaziune fiscală ce a cauzat un prejudiciu estimat la peste 800.000 lei.

Societatea Pandora Impex SRL, reprezentată de Bălănici Cristina, a încheiat în februarie 2012 un contract de finanțare nerambursabilă, din fonduri europene, pentru implementarea unui proiect de construire a unei ferme de creștere a porcilor, în localitatea Andrieșeni din județul Iași.
Prin contractul respectiv, firma a obținut o finanțare nerambursabilă de circa 3,4 milioane lei.

În perioada  aprilie –mai 2013, societatea Pandora Impex SRL a simulat o procedură de selecție de oferte pentru alegerea unei firme căreia urma să îi atribuie contractul de execuție a fermei de creștere a porcilor.

În cadrul acestei proceduri, formal au fost depuse 3 oferte. Aceste oferte au fost întocmite, cu știința reprezentantului de fapt al Pandora Impex SRL, inculpatul Bălănici Liviu, într-o manieră frauduloasă, astfel încât să fie declarată câștigătoare firma al cărei reprezentant legal Ionescu Ioan Cristinel, ce se afla în relații de prietenie cu Bălănici Liviu.
În virtutea contractului de execuție lucrări, firma câștigătoare se angaja față de Pandora Impex SRL să execute lucrări pentru proiectul cu titlul „Construire fermă zootehnică creștere porci într-o localitatea Andrieșeni din județul Iași”, în schimbului sumei de 5.312.187 lei, fără TVA.
Anterior, într-o manieră frauduloasă similară, în perioada 27 iunie – 10 iulie 2012, Pandora Impex SRL simulase o „selecție” de oferte prin care atribuise unei alte firme contractul de consultanță pentru managementul investiției, în valoare de 187.000 lei, fără TVA.
Cererile de plată s-au bazat pe aceste documente, precum și pe alte acte înscrisuri neconforme realității, inexacte.
După depunerea cererilor de plată, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat în beneficiul societății Pandora Impex SRL, în condițiile descrise mai sus, cheltuieli în sumă totală de 3.383.047,75 lei, în 4 tranșe.
Cât privește societatea câștigătoare a „procedurii de selecție de oferte” organizată în vederea atribuirii contractului de execuție lucrări, în speță societatea GLM Construcții SRL, a reieșit că, în anii 2013 și 2014, aceasta, prin intermediul administratorului său, inculpatul Ionescu Ioan Cristinel, în mod repetat, a declarat achiziții fictive de bunuri și/sau servicii în cuantum total de 3.381.535 lei de la societăți cu un comportament fiscal inadecvat (de tip „fantomă”). Astfel, a fost cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de 654.497 lei, reprezentând TVA.
La aceeași dată, societatea Urbis Design SRL, reprezentată de Vizitiu Sergiu Constantin, a solicitat și încheiat un contract de finanțare nerambursabilă, din fonduri europene, pentru implementarea unui proiect având același obiect, și anume construirea unei ferme de creștere a porcilor în localitatea Andrieșeni din județul Iași (pe un teren învecinat cu cel pe care și Pandora Impex SRL intenționa să își construiască ferma de porci). În sprijinul cererii de finanțare au fost depuse mai multe documente/declarații ce nu reflectă realitatea, inexacte.
Prin contractul respectiv, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit se angaja să acorde societății Urbis Design SRL o finanțare nerambursabilă de maxim 3.385.759 lei, echivalentul a maxim 777.799 euro.
În mod similar, ca și în primul caz, în perioada 13 aprilie – 26 aprilie 2013, societatea Urbis Design SRL a simulat o procedură de selecție de oferte pentru alegerea unei firme căreia urma să îi atribuie contractul de execuție a fermei de creștere a porcilor. În cadrul acestei proceduri, formal au fost depuse trei oferte. Aceste oferte au întocmite, cu știința reprezentantului de drept al Urbis Design SRL, Rabei Maria Monica, într-o manieră frauduloasă, astfel încât fie declarată câștigătoare o anumită firmă.
În virtutea contractului, firma „selectată“ se angaja față de societatea Urbis Design SRL să execute lucrări pentru proiectul de construire a fermei de porci, în schimbul sumei de 5.239.805,18 lei, fără TVA.
Anterior, într-o manieră frauduloasă similară, în perioada 27 iunie – 10 iulie 2012, societatea Urbis Design SRL simulase o altă „selecție de oferte” prin care atribuise unei alte firme contractul de consultanță pentru managementul investiției, în valoare de 187.000 lei, fără TVA. De remarcat că firma „selectată” pentru consultanță de Urbis Design SRL este aceeași cu cea aleasă de Pandora Impex SRL, iar contractul de consultanță are exact aceeași valoare.
Cererile de plată s-au bazat pe aceste documente care justificau o corectitudine doar aparentă, precum și pe alte acte neconforme realității, inexacte.
După depunerea cererilor de plată, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat în beneficiul societății Urbis Design SRL, în condițiile descrise mai sus, cheltuieli în sumă totală de 3.345.105,58 lei, în 5 tranșe.
Cât privește societatea câștigătoare a „procedurii de selecție de oferte” organizată pentru atribuirea contractului de execuție lucrări, societatea Real Trade SRL, a reieșit că, în perioada iulie 2013 – iunie 2014, aceasta, în mod repetat, a declarat, prin intermediul administratorului, Pânzaru Costel, achiziții fictive de bunuri și/sau servicii în cuantum total de 794.468 lei de la o societate cu un comportament fiscal inadecvat (de tip „fantomă”), fiind cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 153.768 lei, reprezentând TVA.

 

Citiți și:

Lucrari de extindere si modernizare cladiri, de peste 79 mil lei

Un contract al CNAIR de peste 43 mil euro este relicitat

Circa 20 mil euro pentru un DJ din Nord-Vest

Exproprieri in vederea reabilitarii unei strazi

24 km drumuri judetene, reabilitate cu 24 mil euro

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus