Oferte locuri de munca top

Investitorii germani: Creste riscul de producere a unui dezechilibru economic

Investitorii germani activi în România reclamă lipsa de predictibilitate fiscală generată de recentele modificări pe care Guvernul le-a adus Codului Fiscal, modificări care ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor.

“Nu ne plăngem de fiscalitate, ci de lipsa de predictibilitate a fiscalității. De altfel noi nu am cerut îmbunătățiri în zona fiscalității. Ne grăbim acum să aplică noile modificări de la 1 ianuarie, fără o analiză de impact. Viteza și modul în care se fac schimbările fiscale nu sunt prietenoase cu mediul de afaceri”, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România).

Reprezentanții AHK România subliniază faptul că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România ca amplasament investițional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță.

“Investitorii au nevoie de forță de muncă, un cadru fiscal atractiv și încredere în mediul în care investesc. România nu transmite în momentul de față cele mai bune semnale privind încrederea”, subliniază domnul Anastasiu.

Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales în cazul companiilor care desfășoară activități în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor.

În principiu astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii și asupra populației, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase și în cadrul unui dialog intens și real între Guvern și mediul de afaceri.

Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor.

“România trebuie să dovedească și că este competitivă. Trebuie să aibă un cadru propice pentru afaceri cu valoare adăugată mare”, susține Mihai Boldijar, vicepreședinte al AHK România și director general al Robert Bosch Romania.

Întrucât modificările aduse Codului Fiscal au fost realizate de Guvern printr-o ordonanță de urgență, aceasta mai trebuie să treacă și prin Parlament și pe la Președinție, unde ar putea suferi alte completări. În aceste condiții, companiile nu știu când și cum vor fi implementate modificările. Deja nu mai este timp fizic pentru ca firmele să se poată adapta la noile norme și să le poată pună în aplicare, adaugă domnul Boldijar.

Rata de creștere economică a României din acest an este îmbucurătoare, dar nu este sustenabilă întrucât se bazează pe consum, la rândul său susținut de majorarea salariilor.

“Pentru România vedem un risc în creștere de producere a unui dezechilibru economic. Creșterea este tractată de consum. Investițiile publice nu mai au loc, iar investițiile private sunt moderate. Vedem o diluare a creșterii în anii următori. Un risc suplimentar este creșterea deficitului balanței comericale, importăm mai mult decât exportăm, capitalul străin este insuficient și nu atragem fonduri europene”, atrage atenția Sebastian Metz, directorul general al AHK România.

Afirmaţiile negative la adresa companiilor cu capital străin contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage în continuare investiții străine, dar astfel de acuzații generalizate și nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei românești.

“România rămâne atractivă și poate să crească susținut și cu 10% pe an în următorii ani, dar are nevoie de predictibilitate. Avem potențial senzațional și suntem aproape să îl valorificăm”, consideră președintele AHK România.

În opinia sa, statul nu ar trebui să se implice prea mult în economie, mai important este ca acesta să creeze o imagine bună României și să asigure un cadru general pentru dezvoltarea afacerilor.

Pe de altă parte, este necesar ca autoritățile din România să ia măsuri în ceea privește dezvoltarea învățământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă foarte tare din cauza lipsei forţei de muncă, mai ales în industria producătoare.

AHK România solicită Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţia şi infrastructura în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei.

“Volumul de producție din România reclamă buget pentru rezolvarea problemelor de infrastructură”, adaugă domnul Boldijar.

*

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. În prezent, AHK cuprinde aproape 600 de companii membre, cu circa 250.000 de angajați și o cifră de afaceri anuală care depășește 24 de miliarde de euro.

Germania reprezintă primul partener comercial al României. Relațiile economice bilaterale au continuat să crească puternic și în prima jumătate a acestui an. Exporturile în Germania au însumat în această perioadă 7,2 miliarde de euro (+18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut), în timp ce importurile au crescut la 7,3 miliarde de euro (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic și comercial al României (23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri).

Totodată, Germania este al doilea investitor străin direct în România, valoarea totală a investițiilor realizate de companiile germane în plan local atingând aproape 9,25 miliarde de euro.

În Romania activează circa 7.500 de companii cu capital german. Cele mai multe dintre ele se regăsesc în zona București-Ilfov și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj.

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus