Guvernul pregătește demararea procedurilor de expropriere pentru un număr considerabil de imobile ce stau în calea realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.
Astfel, pentru Varianta de ocolire Ștei, Guvernul intenționează să aprobe suma de aproximativ 2,61 milioane lei necesară despăgubirilor imobilelor proprietate privată care urmează să fie supuse procedurii de expropriere, respectiv pentru un număr de 1.338 de imobile.
Suprafața totală este de 1.218.245 mp, respectiv construcții și împrejmuiri. Suma rezultă din rapoartele de evaluare întocmite în luna aprilie 2017, de către expertul autorizat ANEVAR, dl. Gheorghe Belea.
Prin proiectul de act normativ se propune:
* aprobarea coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Ștei”;
* aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de interes național și care se află pe raza teritorială a localităților Beiuş, Bunteşti, Drăgăneşti (cu satele Sebiş, Ţigăneşti de Beiuş, Mizieş, Grădinari), Finiş, Lunca (cu satele Şuştiu, Sîrbeşti, Seghişte), Rieni (cu satele Petrileni, Sudrigiu), Ștei, Tărcaia (cu satul Tărcăiţa) din judeţul Bihor;
* aprobarea listei proprietarilor de imobile care se propun a fi expropriate, precum și aprobarea sumei aferente justelor despăgubiri.
Proiectul menţionat este amplasat în Depresiunea Beiuşului, încadrată de Munţii Bihorului, Pădurea Craiului şi Codru Moma.
Traseul acestei variante se desprinde din DN76 (E79) la kilometrul 101+100 și se desfășoară pe partea dreaptă a DN76 (E79) urmând ca la kilometrul 120+019 să traverseze DN76 (E79) și să-și continue traseu pe partea stângă a DN76 (E79) până la kilometrul 124+940 unde revine în DN76 (E79).
Între km 10 și km 19 alternativa se înscrie printre localitățile Tigăneștii de Beiuș, Belejeni, Sebis pe dreapta și Drăgăneşti pe stânga, realizând astfel o apropiere de traseul actual al DN76 și o scurtare cu aproximativ 900 m față de lungimea alternativei VOS1B. Lungimea variantei este de 27,230 km.
17 stâlpi electrici aferenți liniei electrice LEA 110kv vor fi relocați
Un alt proiect de Hotărâre a Guvernului vizează „Secţiunea 1C, subsecţiunea Ogra – Târgu Mureş pe teritoriul localităţilor Cristeşti, Gheorghe Doja, Ogra, Sânpaul, Ungheni şi Târgu Mureş din judeţul Mureş” din cadrul obiectivului de investiţii „Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea”. Astfel, urmează să fie aprobată suma de 3.636 lei necesară despăgubirilor imobilelor proprietate privată care urmează a fi supuse procedurii de expropriere, respectiv pentru un număr de 22 de imobile, în suprafață totală de 426 mp. Această sumă rezultă din rapoartele de evaluare datate septembrie 2017, întocmite de către expertul autorizat ANEVAR, dl. Emil Panait.
Va fi declanșată procedura de expropriere pentru imobilele proprietate privată care se află pe raza teritorială a localităților Gheorghe și Doja Ungheni din judeţul Mureş.
Prin avizul CTE -C.N.A.D.N.R. – SA au fost aprobate, printre lucrările necesare realizării obiectivului de investiții și mutări și protejări instalații, respectiv categoriile de instalații pentru care sunt necesare lucrările de mutări și protejări: instalații electrice de joasă, medie și înaltă tensiune, telecomunicații, gaze naturale, apă, canalizare, îmbunătățiri funciare. Astfel, în conformitate cu avizele emise de Electrica – SA este necesar a se reloca un număr de 17 stâlpi electrici aferenți liniei electrice LEA 110kv. Relocarea acestor stâlpi determină ocuparea unei suprafețe de 426 mp și necesită aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 22 de imobile proprietate privată, situate pe raza localităților Gheorghe Doja și Ungheni, din județul Mureș.
Ambele proiecte urmează să fie aprobate de Guvern în perioada următoare.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia octombrie (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!