Oferte locuri de munca top

Infrastructura şi piaţa pieselor pentru utilajele de construcţii – o privire în „globul de cristal”(P)

Între infrastructura de transport a unei ţări şi dezvoltarea sa economică există un raport  biunivoc. Potenţialul de dezvoltare al unei regiuni este cu atât mai mare cu cât acea regiune dispune de o infrastructură de transport mai modernă. Rețelele de drumuri facilitează reducerea timpului de deplasare, sporind accesibilitatea în regiune pe când lipsa unei infrastructuri de transport adecvate poate sufoca dezvoltarea și implicit creşterea economică.

Din păcate în România lipsa proiectelor de investiţii în infrastructura este principala cauză a declinului pieţei pentru utilajele de construcţii şi implicit pentru piesele necesare acestora.

Parcul de utilaje este îmbătrânit, configuraţia acestuia fiind un element care reflecta fidel caracteristicile actuale ale pieţei, iar potrivit raportului Comitetului European pentru Echipamente de Construcţii (CECE), România rămâne o piaţă atipică din punctul de vedere al cererii de echipamente, buldoexcavatorul fiind cel mai cerut tip de utilaj şi aceasta deoarece majoritatea companiilor care  au investit în ultimii ani în utilaje de construcţii  au optat pentru un „utilaj bun la toate”.

Managerul SC ROCATIL PIESE DE SCHIMB SRL, unul dintre jucătorii de pe piaţa de profil, consideră că anunţarea unor proiecte ample de infrastructura vor aprinde interesul constructorilor romani de a investi în piese de calitate necesare bunei funcţionarii  a parcul de echipamente şi utilaje.

In opinia acestuia şi conform experienţei din perioada 2009-2010,  atunci când volumul lucrărilor din infrastructură va creşte, constructorii îşi vor pune cu adevărat problema productivităţii şi vor investi ȋn inovaţie. Va creşte astfel, de exemplu, numărul utilizatorilor de dinţi de cupa Caterpillar marca Futura, dinţi care se caracterizează printr-un design inovator şi o durată de utilizare crescută.

Dezvoltarea reţelei de infrastructura și de drumuri va contribui mult la evoluţia acestui sector, pe viitor jucătorii pieţei văd o puternică fragmentare a cererii pe acest sector.  In opinia lor vor apărea tot mai multe utilaje grele, de un tonaj mai mare, utilaje provenite ȋn special din ţările dezvoltate și care vor necesita investiţii. Astfel, se va înregistra o creştere semnificativă  a  cererii pentru piese de schimb Caterpillar, Komastu, JCB dar și pentru mărci mai puţin cunoscute.

Privind spre viitor putem spune că  România are o piaţă tânăra şi în dezvoltare, dar din nefericire mai are  ȋnca  un drum lung de parcurs pȃna ȋși va atinge potenţialul. Deşi la ora actuală România  nu poate atinge standardele de înalta calitate, care sunt îndeplinite ȋn Anglia, de exemplu, putem afirma că este o piaţa foarte atractivă și va continua să fie aşa și ȋn următorii ani dacă învăţăm să investim și să accesam fondurile europene atât de necesare pentru dezvoltarea unei infrastructuri adecvate.

Sus