Deși există interes din partea investitorilor în toate sectoarele, consilierii imobiliari remarcă în continuare lipsa produselor pretabile pentru investiții pe piața birourilor. Cea mai mare tranzacție pe piața de birouri înregistrată în primul trimestru a fost achiziționarea clădirii Polonă 68 de către Smartown Investments într-o tranzacție în valoare de peste 15 milioane de euro. În al doilea trimestru, ArtGroup Business Center a fost cumpărat de grupul maltez Hili Properties într-o tranzacție de 30 de milioane de euro.
Per ansamblu, piaţă imobiliară din România se îmbunătăţeşte, cu un interes tot mai mare din partea noilor jucători, iar specialiştii Crosspoint se așteaptă la o creştere a lichidităţii şi a volumelor.
„Ne așteptăm ca în următoarele 24 de luni să poată fi achiziționate produse mai atractive, deoarece va exista o creștere constantă a stocului de spații de birouri (condusă de Portland Trust, Skanska, Globalworth și proprietari austrieci) și de închirieri (Amazon, IBM, Bitdefender). Tranzacțiile semnificative din prima jumătate a anului au arătat încrederea investitorilor în piata imobiliară industrială și în economia tarii în general”, a mai declarat Codrin Matei, partener şi director al departamentelor de birouri şi investiții la Crosspoint Real Estate.
Potrivit directorului Crosspoint „lipsa produselor investiționale de calitate, disponibile pe piaţa autohtonă cântărețte în continuare în decizia mai multor investitiori de a intra în România. Acesta este și motivul pentru care în continuare sunt preferate alte țări din blocul european central și de est ca opțiuni pentru investiții. Imaginea din trecut de ţară cu un nivel de risc ridicat, prin prisma lipsei de predictibilitate pe termen lung și a influenţelor venite din zona guvernamentală este un alt factor ce a influenţat atragerea unui număr considerabil de investitori. Este doar o chestiune de timp până când perceptia gresită va fi corectata, iar semne de îmbunatatire se pot observa în acest sens.”
Creșterea economică fără precedent a României în prima jumătate a acestui an, de circa 5,7% a PIB, conform datelor INS, a fost alimentată de nivele record ale cererii interne, în condițiile unui somaj redus. Acesti factori au creat mediul economic propice pentru atragerea investitorilor instituționali internaționali.
Codrin Matei declară: „România a atins un volum al investițiilor de peste 400 milioane de euro în primul semestru din 2017. Deși țara noastră se situează la un sfert față de Polonia (1,5 miliarde de euro în primul semestru) și la o distanță mai marefață de Cehia (2 miliarde de euro), țări concurente din punct de vedere al atractivității investițiilor în CEE, perspectivele sunt promițătoare. Yield-urile pentru birouri de primă clasă în România sunt de 7,5%, comparativ cu 5,5% în Polonia si 4,85 % în Cehia.”
Dublarea salariului minim față de 2011 și diminuarea taxelor au impulsionat sectorul de retail, fapt care a atras intrarea unor noi jucători pe piață. Investitorii au vizat sectoarele de retail și industrial, cu tranzacții record între 40 și 100 de milioane de euro și provin din Africa de Sud, China, Belgia, în timp ce Globalworth, cel mai mare investitor de pe piața românească, își diversifică portofoliul cu noi proprietăți industriale.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia septembrie (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!