Oferte locuri de munca top

Sisteme de acoperis verde/acoperis verde extensiv cu retentie de apa

 

Visul majoritatii este acela de a avea o locuinta proprie, preferabil o casa, pe pamant, cu o gradina pentru relaxare si o oaza de racoare atat de necesara pe timpul verii. Spatiul urban insa, se restrange din ce in ce mai mult, proprietatile se micsoreaza si spatiul personal de care dispunem se diminueaza odata cu el.  Este unul din motivele pentru care curtile si gradinile au ajuns un lux, in special in marile orase.  Din fericire insa, tehnologia moderna vine in ajutorul nostru, astfel incat acum ne putem muta gradina pe acoperis!  Conceptul, deloc nou, de acoperis verde capata azi din ce in ce mai multa cautare, pe masura ce solutiile constructive evolueaza si ne permit sa ne extindem in spatii pe care altadata nici nu le luam in cosiderare.

Pe langa evidentul beneficiu de a ne extinde activitatile, o terasa verde vine insotita de multiple alte avantaje directe, asupra constructiei si indirecte asupra mediului inconjurator. Astfel, substratul de sol si vegetatia pe care o plantam contribuie la izolarea termica si acustica a locuintelor, avand proprietati fono-absorbante. Mai mult chiar, un acoperis verde are proprietati de retentie a apei, care, prin evaporare contribuie la racirea constructiei. Se estimeaza o inertie termica imbunatatita cu pana la 25%, ceea ce, avand in vedere amplitudinile termice de pe teritoriul Romaniei, reprezinta o cifra semnificativa. Acest lucru se traduce prin temperaturi mai scazute la interior  pe timpul verii si deci costuri reduse de racire si temperaturi mai ridicate si o izolatie termica mai buna pe timp de iarna, reducandu-se costurile de incalzire.

 

Cu alte cuvinte, un acoperis verde este o investitie pe termen lung, cu amortizare pe termen mediu, si beneficii sesizabile inca din prima zi pentru proprietar, constructie si microclimatul local pe care-l imbunanateste prin purificarea aerului, generare de oxigen si prin faptul ca, in loc sa se constituie intr-o suprafata radianta precum un acoperis din tabla sau ceramica devine un ecosistem ce scade local temperatura.

In cazul in care avem de a face nu doar cu un acoperis verde extensiv ci cu unul intensiv, adica o reala gradina pe acoperis, avantajele sunt si mai mari. O terasa verde de acest tip este mai bogata in vegetatie, putand oferi si zone de umba pentru relaxare, alei pentru promenada, jocuri de apa, jardiniere si aranjamente decorative, toate avantajele unei curti frumoas amenajate, cu o perspectiva mult mai spectaculoasa, in functie de pozitia sa in oras.

De ce sa nu putem spera ca, intr-o buna zi, acoperisurile blocurilor vor inceta sa mai fie doar niste spatii inutilizabile, de care suntem constienti doar in nefericita situatie a unor reparatii? Poate, intr-o buna zi, fiecare bloc va avea o gradina pe acoperis si le vom putea uni in adevarate parcuri la inaltime, iar suprafetele verzi „furate” candva orasului prin constructii, vor fi restituite in folosul comunitatilor, iar locuitorii isi vor putea cunoaste spatiul citadin dintr-o spectaculoasa perspectiva panoramica.

Sus