Oferte locuri de munca top

Evolutie slaba pentru piata materialelor de constructii

Pe fondul penuriei de lucrări noi, piaţa materialelor de construcţii a fost slabă în primul semestru al anului. În prezent, afacerile producătorilor de materiale se bazează  pe lucrările de reparaţii şi întreţinere, ne-a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

Şi semestrul al doilea al anului va fi mai degrabă “călâi” pentru piaţa materialelor de construcţii şi în niciun caz nu este de aşteptat o creştere semnificativă, întrucât nu există susţinere nici din partea investiţiilor publice, nici a celor private.

În privinţa infrastructurii, investiţiile guvernamentale sunt la pământ. Anul acesta nu au mai fost demarate lucrări semnificative, astfel încât în prezent sunt în derulare puţine lucrări de anvergură, aşa cum este, de exemplu, tronsonul de autostradă Lugoj-Deva.

Totodată, creşterile aşteptate în piaţa proiectelor private sunt mai degrabă iluzorii. Pe segmentul clădirilor de birouri se lucrează acum la proiectele începute anul trecut, iar creşterea anunţată în sectorul rezidenţial nu este susinută statistic. “Piaţa imobiliară a mers din inerţie, stimulată de publicitatea deşănţată care s-a făcut în piaţa locuinţelor, că se vând lucrări de pe planşetă, deşi statistica privind autorizaţiile de construire indică un ritm de scădere”, este de părere domnul Georgescu.

Tendinţa de creştere a costurilor de construcţie, resimţită de beneficiari, nu se datorează atât majorării preţurilor materialelor, cât creşterii costurilor cu forţa de muncă în rândul companiilor de construcţii. “Presiunea pe preţuri este la constructori şi este legată de creşterea costului forţei de muncă. Nu a fost presiune mare la producători şi nu poate fi vorba de o creştere generală a preţurilor, s-au mai făcut doar ajustări punctuale, de exemplu atunci când a crescut preţul la energie”, explică preşedintele APMCR.

Evoluţia cerererii pentru materiale de construcţii nu a fost constantă pe parcursul primului semestru. În lunile ianuarie şi februarie cererea a fost slabă deoarece nu s-a construit din cauza vremii neprielnice. Martie a fost prima lună bună din an. Aprilie a fost însă mai slabă decât martie. Mai departe, luna mai a fost iar bună, iar luna iunie a înregistrat  rezultate peste luna precedentă.

În continuare, în semestrul al doilea există riscul unui recul al cererii dacă ritmul construcţiilor va fi încetinit de un val de caniculă. Pe de altă parte, dacă cererea de ciment, care precede celelalte vânzări de materiale de construcţii, a suferit o scădere de circa 10% în prima parte a anului, conform estimărilor patronatului de profil – CIROM, atunci scăderea ar putea fi şi mai mare în rândul celorlalte categorii de produse, atrage atenţia domnul Georgescu.

Totodată, piaţa materialelor este afectată indirect şi de lipsa de predictibilitate legislativă. De exemplu, nu au mai fost aduse modificările anunţate la legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, iar schimbările introduse de OUG 100/2016 Legii privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, precum şi Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, au fost modificate de Parlament, astfel încât prevederile care vizau activitatea Inspectoratului de Stat în Construcţii şi recepţia lucrărilor de construcţii nu mai sunt atât de riguroase, aşa cum propunea ordonanţa, adaugă preşedintele APMCR.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus