Au început formalitățile pentru restaurarea Farului Vechi din Sulina, monument istoric construit în urmă cu două secole, dar al cărui predecesor este chiar și mai bătrân. Totuși, pentru ca proiectul să obțină finanțare europeană, este nevoie ca Executivul să schimbe regimul imobilului vizat. Obiectivul de investiții ar putea fi finanțat prin Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1.
„Imobilul se află într-o stare avansată de degradare, acesta fiind grav afectat din cauza acțiunii factorilor de mediu, în special a umidității foarte ridicate din zona localității Sulina, a infiltrațiilor din pânza freatică și a concentrației de sare marină. La acestea se adaugă unele deficiențe înregistrate în ultimul proces de restaurare și la montarea unor instalații de alimentare cu apă în construcțiile anexe”, arată inițiatorii proiectului de Hotărâre, prin care Executivul dorește să schimbe administratorul imobilului.
În acest context, aceștia enumeră câteva dintre deficiențele care necesită intervenții imediate:
* desprinderea unei părți din tencuiala farului, a varului aplicat pe far și pe construcțiile anexe;
* crăpături pe învelișul de olane al acoperișului care au condus la infiltrarea apei pluviale și afectarea tavanului în expoziția permanentă;
* infiltrații pe structura de căpriori din construcțiile anexe, existând pericolul ca aceștia să cedeze;
* afectarea în profunzime a scândurilor aplicate pe tavanele construcțiilor anexe, precum și a podelelor acestora;
* infiltrații în structura pereților din construcțiile anexe cauzate de fisurarea conductelor de alimentare cu apă.
Este de menționat că întregul complex muzeal trebuie conectat la noua rețea de canalizare a orașului Sulina. Autoritățile mai spun că imobilul se identifică cu poarta de intrare în județ, pe Brațul Sulina, și că, mai mult decât atât, acesta este eligibil pentru depunerea cererii de finanțare, doar cu condiția de a trece în administrarea Consiliului Județean. În ultimii 14 ani, Farul Vechi din Sulina a fost administrat de către Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.
Terenul are o suprafață de 1.949 mp și este ocupat de următoarele construcții: o clădirie administrativă cu suprafața construită la sol de 330 mp, turnul far de 33 mp și două ziduri de câte 2 mp, figurând în Lista monumentelor istorice din România. După desființarea Comisiunii, ansamblul Farul din Sulina a fost transferat Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galați, ulterior intrând în patrimoniul Muzeului „Delta Dunării” din Tulcea. În anul 1991, imobilul a fost preluat de către Ministerul Culturii, care, în perioada 1995-1997, a derulat un proiect de restaurare a monumentelui. Prin HG nr. 654 din 2003, imobilul a fost transmis către actualul său administrator.
Cunoscut și sub numele de Farul Comisiunii Europene a Dunării de la Sulina, obiectivul de patrimoniu a fost transformat în muzeu, fiind singurul monument de acest gen amenajat în scopuri muzeale, ce prezintă publicului, prin intermediul documentelor, hărților și fotografiilor, precum și a pieselor 3D, istoria orașului de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.
Un document otoman vechi atestă că primul far din Sulina a fost construit pe malul stâng al Dunării, în jurul anului 1745, la inițiativa lui Beshir Agha, personalitate a Porții. Același document specifică faptul că localnicii trebuiau să se ocupe de îngrijirea farului și de furnizarea cerii necesare pentru iluminat. Cu toate acestea, actualul far a fost construit abia în 1887, tot pe malul stâng, în perioada Comisiei Europene a Dunării. El a funcționat fără încetare până în anii `20 ai secolului trecut, când începeau ample lucrări de prelungire în mare a digurilor gurii Canalului Sulina, ceea ce a condus la scoaterea din uz a farului. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, farul a fost transformat într-un punct de observație folosit de către Marina Militară Germană.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!