În următorii patru ani, totalul investițiilor publice va fi, în medie, de 6% din Produsul Intern Brut, se arată în noul Program de Guvernare. Acesta prevede și creșterea investițiilor de tip parteneriat – public.
În acest sens, Executivul de la Palatul Victoria anunță că va modifica și va simplifica legislația privind achizițiile publice, dar și Legea parteneriatului public – privat (PPP).
Guvernul Tudose precizează că un capitol distinct, în cadrul acestor acte normative, îl va reprezenta cel destinat proiectelor strategice de interes național: autostrăzi, căi ferate rapide, irigații, achiziții de tehnică militară.
Totodată, achizițiile făcute de către autoritățile centrale, în ceea ce privește bunurile și serviciile, se vor realiza centralizat, de către o unitate centrală de achiziții.
Astfel, imediat ce această unitate va deveni operațională, Guvernul se așteaptă ca totalul cheltuielilor cu bunuri și servicii să se diminueze cu aproximativ 10-15%.
Introducerea proiecțiilor multianuale și întocmirea „Listei negre”
În plus, Guvernul anunță că, în domeniul investițiilor, va încuraja atât mediul de afaceri, cât și administrațiile publice locale și centrale, să dezvolte cât mai multe șantiere pentru proiecte utile societății.
Primul pas este introducerea bugetelor (proiecțiilor) multianuale, mai întâi pe doi ani, apoi pe patru ani, alături de o programare bugetară pe 10 ani și, în final, pe 20 de ani. În acest fel, susține Executivul, investițiile în infrastructura de orice fel – rutieră, medicală, energetică – să fie planificate și gândite cu mulți ani înainte, astfel încât șansa lor de a se înfăptui să crească.
Ulterior, Guvernul Tudose va continua prin planificarea din timp a proiectelor prin care statul poate ajuta mai bine antreprenorii care activează pe piața românească, pentru a determina expansiunea activității acestora, urmată, în mod firesc, de creșterea numărului de angajați.
Pentru eficientizarea lucrărilor de investiții publice, Cabinetul Tudose propune crearea unei proceduri de monitorizare a contractelor de servicii publice, care să rezulte în întocmirea unei „Liste negre” pentru firmele care lucrează cu bani publici și care nu respectă prețul inițial, termenele sau nu livrează produsul achiziționat. Guvernanții consideră că sancțiunile trebuie să meargă până la interzicerea de a mai participa la licitații publice (termen 1 ianuarie 2018).
În acest context, Guvernul Tudose susține următoarele investiții și acțiuni:
* Construirea a 8 spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație și care vor elimina eforturile financiare și umane pentru deplasarea cetățenilor din țară către București, în speranța unui act medical de calitate;
* 1 spital republican, în București, care va fi organizat ca centru de urgență – excelență și cercetare, pe toate specialitățile. Desemnarea localităților și contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele 9 spitale se vor face până la data de 31 decembrie 2017;
* Modernizarea spitalelor județene pentru a asigura condiții optime actului medical și pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii de sănătate la ei în județ;
* Modernizarea ambulatoriilor de specialitate, a unităților de primiri urgențe, precum și a centrelor medicale integrate în scopul tratării cetățeanului cât mai aproape de casă.
Investiții în infrastructura sportivă
* La nivel național, construirea a cel puțin două săli polivalente (10-15.000 de locuri);
* La standarde internaționale, construirea a câte două săli specifice pentru următoarele discipline: atletism, gimnastică, tenis, scrimă, atletică grea (haltere, lupte, arte marțiale, box);
* Două baze nautice pentru caiac-canoe și două pentru canotaj;
* Cel puțin 4 patinoare acoperite;
* 2 hipodromuri și 1 velodrom.
Guvernul susține Programul „Primul Centru de Agrement”
Programul se va desfășura între anii 2017 – 2020 și va fi finanțat din bugetul de stat. Prin acesta, afirmă Guvernul Tudose, se vor putea realiza investiții privind crearea infrastructurii pentru desfășurarea activităților de agrement (piscină, saună, masaj, aparate fitness, alte activități sportive și reacreative).
Guvernul va susține Programul printr-o garanție de stat de 80%, dar nu mai mult de 240.000 euro/investiție, precizând că, prin acesta, se are în vedere crearea de noi locuri de muncă și extinderea sezonului cu peste o lună și jumătate.
O nouă direcție în ANAF, creată special pentru firmele care înregistrează pierderi continue
Guvernul Tudose intenționează constituirea unei direcții în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste trei ani la rând), a companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi. Ba mai mult, guvernanții intenționează și consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție.
Așadar, Guvernul susține că va aduce modificări legislației, astfel încât, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ să-și reîntregească capitalul, iar ANAF-ul să fie împuternicit pentru a urmări îndeplinirea acestei condiții.
De asemenea, Guvernul Tudose va modifica Legea insolvenței, cel târziu până la 1 noiembrie 2017, în așa fel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-și respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de 6 luni. Nu în ultimul rând, Executivul va modifica Legea nr. 31 din 1990 pentru a împiedica o persoană, pentru un anumit număr de ani, să mai înființeze o societate, după ce a înregistrat două insolvențe.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click