Oferte locuri de munca top

Travertinul, o piatră tot mai folosită în România

6

                                                             Travertin Red Cross Cut (Antichizat)

Travertinul este poate materialul care înregistrează în ultimii ani cea mai mare popularitate în rândul românilor, când vorbim de amenajări interioare și exterioare. Rezistența pietrei (folosită și în construcția Colosseumului!) este dublată de transmiterea unei atmosfere primitoare și calde. Nuanțele coloristice sunt destul de variate: alb, crem închis și deschis, gălbui, chiar portocaliu și ruginiu. Un tip de travertin mai omogen din punct de vedere cromatic este cel Classic, care, împreună cu travertinul Latte, prezintă o gamă redusă de nuanțe.

 

1

Travertin Classic Cross Cut, Mat

Ce insipiră

Așezările mediteraneene sunt reprezentative pentru tipul de atmosferă creată de travertin: relaxare, stare de bine, un timp așezat… Există însă și genuri de travertin mai colorate, dar fără să depășească un anumit grad de dramatism cromatic: este cazul travertinurilor Peach și Yellow, pe care le regăsim în sufragerii, săli de așteptare, birouri, chiar bucătării și băi.

Structuri și finisaje

Culorile și texturile acestor pietre sunt spectaculoase și sunt principalul factor care definește diversitatea lor, dar mai avem un parametru diferențiator: finisajul suprafețelor. Există variate tipuri de finisaje: lucios, mat, periat, antichizat și buciardat. În funcție de felul în care este secționat blocul de piatră, descoperim alte detalii care marchează această clasă de pietre naturale. Tăietura ”vein-cut” vine perpendicular pe venaturi și naște striații mai accentuate, în timp ce tăietura ”cross-cut” secționează blocul în paralel cu nervurile pietrei, placa prezentând un aspect uniform cu striații paralele.

 

3

Travertin Classic Cross Cut, Polișat

Unde se utilizează travertinul

Plăcile de travertin se întâlnesc atât la placările orizontale, cât și la cele verticale, funcționând fără probleme în amenajările exterioare și interioare. Datorită schimbărilor meteo, dar și a presiunii fizice la care sunt supuse plăcile de travertin (precum toate pietrele naturale, în general), trebuie să ne interesăm de disponibilitatea fiecărui gen de placă pentru spațiul dorit. Astfel, un travertin lucios nu este recomandabil a se utiliza pentru pardoseala unei terase sau a unor trepte exterioare, fiindcă acesta alunecă (suprafața trebuie periata sau antichizată). O alee nu se poate realiza din travertin gros de 1 cm, deoarece grosimea este prea mică și placa se poate sparge.

Întâlnim travertin folosit la blaturi pentru băi și pentru bucătărie, la trepte, contratrepte, glafuri sau elemente decorative pentru ferestre și uși. Sunt multe modele de chiuvete fabricate din granit superior care se potrivesc cu blaturi realizate din travertin. Mobilierul și semineele se pot placa și ele cu travertin. Diverstitatea și versatilitatea acestei pietre naturale fac posibililă utilizarea ei în amenajarea întregii case, la exterior și interior. Diferitele texturi și culori se pot asocia perfect între ele, rezultatul fiind un ansamblu armonios, cu treceri subtile dintr-o cameră în cealaltă, din exterior spre interior.

 

2

Travertin Classic Cross Cut, Periat și Dăltuit

Întreținere

Farmecul inconfundabil al travertinului constă în aspectul lui poros. Aceste goluri, deloc profunde, din textura pietrei, se datorează procesului ei de formare de-a lungul a milioane de ani. Majoritatea tipurilor de plăci din travertin au aceste mici găuri acoperite cu chit, care sunt periate în cadrul procesului industrial de prelucrare. În urma prelucrării rezultă o suprafață netedă, lucioasă sau mată. Pe de altă parte, sunt produse care încearcă tocmai să conserve, prin prelucrare redusă, acest aspect sălbatic al travertinului. În acest caz, sunt folosite finisajele ”periat și dăltuit” și ”antichizat”.

Foarte rar se întâmplă ca acel chit care acoperă micile orificii să sară, dar acesta reprezintă un impediment minor, pentru că golul se acoperă din nou cu chit și placa se lustruiește. Rezultatul? Abia dacă se observă vreo schimbare.

Impermeabilizarea și întreținerea periodică a pietrelor naturale – deci și a travertinului! – sunt procese necesare și absolut normale. Travertinul trebuie impermeabilizat, în funcție de tipul plăcii, la anumite intervale, conform indicațiilor specialiștilor. Impermeabilizarea și întreținerea se fac cu ajutorul unor soluții special dedicate pietrelor naturale, care se găsesc în toate magazinele de bricolaj.

 

4

Travertin Classic Cross Cut Plank Set, Mat

Costuri

Există travertin mai scump, însă găsim și destul produse din travertin ieftin, dar de calitate superioară. Nu sunt puțin cazurile în care un asemenea travertin superior calitativ este mai indicat și mai accesibil decât gresia și faianța, dacă luăm în calcul costurile care se acumulează în timp. De ce în timp? Pentru că gresia și faianța nu sunt la fel de rezistente ca piatra naturală. Dacă gresia sau faianța se ciobesc, plăcile respective sunt compromise și trebuie schimbate.

Rezistența la presiune a gresiei cedează cu timpul și, la fel, placa trebuie schimbată după niște ani nu foarte mulți. Travertinul este mult mai rezistent și dacă sare vreo bucată de chit, se repară fără urme. Modelele de gresie au o structură repetabilă, făcută din câteva elemente, de unde și monotonia placărilor cu gresie (sau faianță). Dar asta nu ar fi o problemă prea mare în comparație cu dificultatea de a găsi peste ani același model de gresie. Atunci te poți trezi în față cu o podea cârpită din mai multe plăci de gresie, cu diverse culori sau modele.

Fiecare placă de travertin vine diferit din natură, deci un montaj cu travertin va avea, implicit, o diversitate încă de la primul montaj. Dacă peste zeci de ani vom fi nevoiți să înlocuim o placă de travertin, o nuanță ușor diferită va trece neobservată. Mai mai mult, pentru că spațiile de exploatare (carierele) sunt foarte mari, avem șanse destule să găsim aceeași nuanță și peste 10 ani. Deci trbeuie să comparăm fragilitatea faianței și a gresiei cu rezistența travertinului, la care se adaugă disconfortul de a avea casa deranjată la anumite intervale, pentru a înlocui faianța sau gresia.

 

5

Travertin Classic Cross Cut Mini French Pattern Set, Periat

Rezistență, versatilitate, diversitate cromatică și texturală! Aceste sunt principalele argumente ale românilor în favoarea folosirii travertinului în amenajările interioare și exterioare. Dacă în urmă cu doi-trei ani, travertinul era un material întâlnit doar în cadrul proprietăților rezindențiale de dimensiuni mari și medii, azi travertinul se întâlnește frecvent și în apartamente mici, cu două camere, din vechile blocuri.

Sursă foto: piatraonline.ro

Sus