Oferte locuri de munca top

Se scumpesc proprietatile rezidentiale

Indicele Proprietăților Rezidențiale a crescut cu 7,2%, în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu trimestrul similar al anului anterior, și cu 2,3%, față de ultimul trimestru din anul 2016.

Așadar, trendul crescător se menține, tendință evidențiată și în T4 2016, când s-a înregistrat un avans de 4,2%, față de aceeași perioadă din 2015.

În evoluția de la an la an, trendul crescător vine coroborat cu o creștere medie a prețurilor, de 1,4% pe an în ultimii cinci ani.

Revenirea pieței este evidențiată și de evoluția indicelui prețurilor din București, care a înregistrat o creștere de aproape 3% în T1 2017, și, în special, a celui din zona București Centru, cu o creștere trimestrială de 2,3%.

Mai mult, extinzând zona, se observă o creștere trimestrială de 2,6% și la indicele pentru Regiunea București-Ilfov. Valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.

La nivel național, toate celelalte diviziuni ale României îşi continuă cursul ascendent, prezentând schimbări pozitive.

Indicele Diviziunii Dunăre şi Marea Neagră a înregistrat o creștere trimestrială de 2,5%, în timp ce indicii aferenţi Dviziunilor Muntenia, Moldova și Sud au înregistrat creșteri trimestriale de 1,1%, 1,6%, respectiv 1,0%. La o analiză a evoluţiilor de la an la an, se observă că toate diviziunile au prezentat modificări pozitive ale prețurilor.

Referitor la indicii celor unsprezece orașe mari din România, schimbările indică variabilitate, datorată atât corelărilor, cât și corecțiilor pe termen scurt. Analizând evoluţiile de la an la an, Ploiești a înregistrat o schimbare de -1,7%, în timp ce Oradea și Iași au înregistrat creșteri de 3,9%, respectiv 4,2%. Indicele Craiova a crescut trimestrial cu 3,1%, în timp ce indicele Cluj a crescut cu 1,4%.

Atât proprietăţile noi, cât şi cele vechi au înregistrat o evoluţie pozitivă a indicilor de preţ.

Noul raport al indicelui rezidenţial calculat de EPS arată nu numai continuarea tendințelor pozitive ale prețurilor în majoritatea zonelor, ci și o tendință generală de creștere care pare să se formeze treptat.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

 

Sus