Oferte locuri de munca top

In ce ritm se deruleaza Programul National de Cadastru

Prioritatea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru acest  an este continuarea implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023 (PNCCF) în vederea înregistrării sistematice gratuite a proprietăţilor imobiliare în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Radu Codruţ Ştefănescu, directorul general al ANCPI, ne-a declarat că, până în prezent, în cadrul acestui Program au fost încheiate 22 de contracte de servicii pentru realizarea lucrărilor de înegistrare sistematică în 50 de UAT-uri. Bugetul alocat este de 71,8 milioane de lei, iar termenul estimat pentru finalizare este 2019.

Totodată, în luna februarie a anului 2017 a fost lansată procedura de achiziţie publică pentru următorul lot, conţinând  60 de UAT-uri din 17 judeţe. Bugetul alocat este de aproximativ 45 milioane de lei, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este anul 2020.

De asemenea, în cadrul Programului Anual al Achiziţiilor Publice este prevăzută pentru 2017 iniţierea procedurii de achiziţie “Servicii de înregistrare sistematică a proprietăţilor” în 123 de UAT-uri, în valoare de aproape 143 milioane lei, fără TVA.

În paralel, se desfăşoară etapa a doua a PNCCF, care se referă la finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Astfel, pentru a veni în ajutorul fermierilor şi pentru a sprijini dezvoltarea agriculturii româneşti, ANCPI a susţinut adoptarea unei ordonanţe de urgenţă menite să faciliteze realizarea cu prioritate a cadastrului sistematic pentru terenurile agricole (OUG nr. 35/2016). Aceasta permite primăriilor să iniţieze lucrări de înregistrare sistematică, cu prioritate la nivel de sector cadastral din extravilan. Prin excepţie, în UAT-urile în care nu sunt terenuri în extravilan, lucrările de înregistrare sistematică pot fi demarate la nivelul sectoarelor cadastrale din intravilan.

Anul acesta, ANCPI va continua finanţarea UAT-urilor pentru realizarea cadastrului sistematic pe sectoare cadastrale din extravilan. Astfel, UAT-urile eligibile (care nu au mai beneficiat de fonduri pentru realizarea cadastrului general) pot accesa suma de 150.000 de lei per UAT, faţă de 135.000 de lei per UAT în 2016, subliniază domnul Ştefănescu.

Sunt însă exceptate de la finanţare cele 25 de UAT-uri în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică, precum şi cele care au contracte de servicii în derulare.

Plăţile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate. Finanţarea acestor lucrări se realizează în baza unui contract de finanţare încheiat de UAT cu oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară de pe raza judeţului în care se află.

Urmează să fie depusă cererea de finanţare pentru accesarea fondurilor europene

Următoarele etape ale PNCCF constau în cofinanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică şi realizarea cadastrului general în 793 de UAT-uri rurale, cu bani europeni,  prin POR 2014-2020.

“În ceea ce priveşte fondurile externe nerambursabile, ANCPI este în stadiul de finalizare a cererii de finanţare şi a documentelor conexe proiectului privind Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România, în vederea depunerii pentru aprobare de către Comisia Europeană”, menţionează domnul Ştefănescu.

Bugetul estimat al acestui proiect este de 312,7 milioane de euro, din care aproape 266 milioane de euro reprezintă fonduri europene prin FEDR. Proiectul presupune înregistrarea proprietăţilor pe o suprafaţă de aproximativ 5,7 milioane de hectare din zonele rurale.

3,45 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor din zona urbană

În ceea ce priveşte zona urbană, cofinanţarea din partea ANCPI poate fi acordată atât pentru lucrările de înregistrare sistematică pentru sectoarele din intravilan, cât şi pentru cele din extravilan.

În acest sens, ANCPI va publica în perioada următoare pe site-ul său, la secţiunea Informaţii publice/Legislaţie/Dezbatere publică “Regulamentul privind procedura de plată destinată cofinanţării lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de unităţile administrativ- teritoriale”, precizează domnul Ştefănescu.

Prevederile bugetare pentru anul 2017, pentru cofinanţarea din fondurile proprii ale ANCPI a lucrărilor de înregistrare sistematică, demarate de UAT-uri în cadrul PNCCF, sunt de 3,45 milioane de lei.

Măsuri întreprinse de ANCPI pentru accelerarea implementării PNCCF

Una dintre principalele măsuri organizatorice avute în vedere de ANCPI în vederea  accelerării derulării PNCCF prevede înfiinţarea în cadrul Agenţiei şi a instituţiilor sale subordonate a 600 de posturi pentru implementarea PNCCF. În februarie 2017 erau ocupate 478 din cele 600 posturi temporare.

Totodată, ANCPI a promovat două proiecte de acte normative. Unul se referă la modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, iar celălalt vizează modificarea şi completarea HG nr. 294/2015 pentru aprobarea PNCCF.

Astfel, prin proiectul de modificare şi completare a Legii cadastrului se urmăreşte eficientizarea procedurii de înscriere a proprietăţilor imobiliare a teritoriului României şi detalierea normelor referitoare la înregistrarea sistematică a imobilelor. Totodată, au fost aduse completări reglementărilor actuale în scopul de a asigura acurateţea informaţiilor privind proprietăţile imobiliare gestionate de ANCPI şi garantarea înscrierii în cartea funciară.

Modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea PNCCF s-a impus motivat de faptul că, în acordul de parteneriat semnat cu Comisia Europeană în august 2014, a fost inclus obiectivul tematic nr. 11, având ca obiect Creşterea capacităţii instituţionale a autorităţilor publice şi a părţilor interesate şi o administrare publică eficientă.

Prin modificarea actului normativ se intenţionează punerea în concordanţă a criteriilor de prioritizare, cu criteriile şi metoda de selecţie a UAT-urilor, instituite prin POR 2014-2020, respectiv Axa prioritară 11 – “Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”, în scopul finalizării documentelor proiectului privind înregistrarea sistematică a proprietăţilor din 793 de UAT-uri din 40 de judeţe (judeţul Ilfov este exceptat ca urmare a încadrării acestuia în categoria zonelor dezvoltate, iar Municipiul Bucureşti face parte din categoria zonelor urbane).

Ambele proiecte de acte normative au fost supuse consultării publice şi sunt disponibile pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Prin legislaţia specifică, atât PNCCF, cât şi celelalte activităţi ale ANCPI sunt foarte clar reglementate astfel încât să nu se producă neclarităţi şi întârzieri în derularea PNCCF, susţine directorul general al ANCPI.

“În ceea ce priveşte întârzierile în transmiterea unor clarificări sau răspunsuri, ne pot fi sesizate cazuri concrete pe care, evident, suntem interesaţi să le soluţionăm conform reglementărilor în vigoare”, mai spune domnul Ştefănescu.

Suma acordată de ANCPI per carte funciară ar putea creşte

Valoarea cofinanţării lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de UAT-uri s-a stabilit în cuantum fix, la 60 de lei per carte funciară prin Legea nr 150 din 2015 pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului. “Însă bugetul achiziţiei serviciilor de înregistrare sistematică este stabilit de unitatea administrativ-teritorială, putând depăşi astfel cuantumul de 60 de lei per carte funciară, dar ANCPI va deconta doar suma maximă de 60 de lei, după recepţia lucrării şi deschiderea cărţilor funciare”, subliniază domnul Ştefănescu.

Deoarece cuantumul fix a fost stabilit prin lege organică (Legea Cadastrului), modificarea sumei nu se poate face decât prin ordonanţă de urgenţă sau tot prin lege organică.

“ANCPI a mai primit semnale de la entităţile implicate în PNCCF, prin care este solicitată majorarea cuantumului finanţării. După centralizarea acestora şi stabilirea unui punct de vedere oficial al ANCPI şi al ministerului tutelar, este posibil să fie transmise forurilor decizionale compentente propuneri în sensul majorării acestuia”, afirmă directorul general al ANCPI.

Lucrările în cadrul proiectului CESAR ar putea fi încheiate în acest an

Anterior PNCCF, ANCPI a iniţiat în 2010 proiectul pilot CESAR vizând înregistrarea sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară în 50 de UAT-uri. În prezent, sunt finalizate lucrările în 24 de UAT-uri, reprezentând o suprafaţă de aproape 180.000 de hectare. Alte 19 UAT-uri sunt în curs de finalizare, documentele tehnice ale cadastrului fiind în diferite etape de verificare la oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară. Restul de 7 UAT-uri sunt în stadiul de execuţie a lucrărilor. “Preconizăm că acestea vor fi finalizate în cursul anului 2017”, precizează domnul Ştefănescu.

 

Beneficiile implementării PNCCF

În România, numărul estimat de imobile, clădiri şi terenuri, este de circa 40 de milioane. Dintre acestea, ANCPI a inclus în sistemul său informatic, ca urmare a înregistrărilor sporadice şi sistematice, aproximativ 9,5 milioane de imobile, reprezentând circa 24% din numărul total estimat. La sfârşitul lunii februarie 2017, în mediul urban erau intabulate peste 4,3 milioane de imobile, reprezentând circa 1,1 milioane de hectare.

În acest context, implementarea PNCCF aduce o serie de beneficii concrete, începând cu înregistrarea gratuită a tuturor proprietăţilor imobiliare din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, inclusiv a imobilelor deţinute fără acte, în favoarea posesorilor de fapt.

În plus, vor fi eliberate în mod gratuit cetăţenilor certificatele de moştenitori, în cazul succesiunilor nedezbătute pentru imobilele care au făcut obiectul înregistrării sistematice. Totodată, vor fi înscrise în evidenţele de cadastru şi carte funciară domeniul public sau privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale.

De asemenea, prin realizarea PNCCF va fi creată o evidenţă reală şi completă a imobilelor, în vederea stabilirii unei baze reale de impozitarea a proprietăţilor.

Nu în ultimul rând, realizarea PNCCF va contribui la atragerea investitorilor şi facilitarea tranzacţionării imobiliare şi va stimula piaţa imobiliară şi a creditului ipotecar. În plus, va facilita comasarea terenurilor şi dezvoltarea exploataţiilor agricole de mare capacitate.

În paralel, PNCCF va contribui la crearea a 600 de noi locuri de muncă pe perioadă determinată în cadrul ANCPI şi indirect, la noi locuri de muncă în mediul privat, respectiv în firmele care vor fi implicate în implementarea PNCCF.

 

Descarcă articolul

 

 

Sus