Oferte locuri de munca top

Propunere de respingere pentru Legea Asociatiilor de Proprietari

Activitățile administrative, altele decât administrarea, întreținerea, investițiile și reparațiile, nu vor intra în sarcina asociațiilor de proprietari, urmând ca cel mai probabil Camera Deputaților să respingă un proiect de Lege privind funcționarea și organizarea unor astfel de entități, după ce comisiile l-au avizat negativ.

„În urma dezbaterilor, s-a constatat că prevederile propuse nu respectă principiul constituțional al securității raporturilor juridice, acestea având un caracter lapidar, imprecis, de natură a crea dificultăți în aplicare”, arată raportul negativ comun, publicat de Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, respectiv Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Proiectul de Lege propunea ca pentru efectuarea activităților care sunt în sarcina asociației de proprietari, aceasta să încheie convenții civile cu persoane fizice, contract de administrare cu persoane juridice specializate și cu persoane fizice autorizate sau contract de colaborare cu ONG-ul a cărei membră este.

Dacă asociația optează pentru ca activitatea de administrare să fie realizată de ONG-ul de care aparține, organizația va încheia convenții civile cu persoanele fizice care își desfășoară activitatea la asociația de proprietari. În sensul proiectului de Lege, convenția civilă este acel contract civil de prestări servicii sau de colaborare, altul decât contractul de muncă.

„Totodată, nu este clară intenția de reglementare privind posibilitatea sau obligația încheierii unor convenții civile cu «organizația neguvernamentală din care face parte» asociația de proprietari, în condițiile în care nu toate asociațiile de proprietari fac parte din «organizații neguvernamentale», nerezultând nici care ar fi obiectul unor astfel de convenții civile între acestea”, adaugă raportul comun.

Proiectul de Lege mai propunea ca persoanele fizice care desfășoară activități de administrare la asociația de proprietari, în baza unei convenții civile, să fi absolvit un curs de calificare, specializare sau perfecționare pentru funcția de administrator imobile.

„Art. 269 alin. (4) din Codul fiscal menționează faptul că angajații sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de muncă sau prin orice alte instrumente juridice care creează un raport angajator/angajat în ceea ce privește condițiile de muncă, remunerarea sau alte obligații ale angajatorului, nu acționează de o manieră independentă. Pe cale de consecință, dacă prestarea serviciilor este realizată în mod sistematic, regulat, persoana fizică dobândește calitatea de profesionist potrivit Codului civil și are obligația să se autorizeze”, răspunde raportul de respingere.

Nu în ultimul rând, în cazul persoanelor juridice, altele decât ONG-urile din domeniul asociațiilor de locatari, acestea pot fi contractate pentru activitățile menționate doar dacă sunt persoane juridice specializate și autorizate care au prevăzut în obiectul de activitate administrarea imobilelor.

„Menționăm că pentru prestarea unei munci, indiferent de mărimea fracțiunii de normă, urmează a se încheia un contract individual de muncă, cu normă întreagă sau parțial, pe durată nedeterminată sau determinată, iar contractele civile de prestări servicii, conform Codului civil, se vor încheia numai în cazul activităților accidentale, ocazionale, fără a fi repetitive și fără să aibă caracterul unei activități dependente, astfel cum sunt definite în Codul Fiscal”, conchide raportul de respingere.

Pe 22 decembrie 2016, proiectul de Lege a fost adoptat de Senat .Votul plenului din Camera Deputaților va fi decisiv pentru parcursul legislativ al acestuia.

 

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia aprilie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus