Oferte locuri de munca top

Ce produse din industria chimica pot fi folosite pentru eficienta energetica

Industria chimică și inovaţiile în domeniu ar putea juca un rol decisiv în dezvoltarea economiei circulare în următoarea perioadă, potrivit unui raport al Accenture.

Unul dintre beneficiile obţinute este economia de energie ca urmare a folosirii unui material de izolare eficient. De asemenea un impact asupra consumului de combustibil și al emisiilor automobilelor ar putea fi resimţit prin utilizarea materialelor cu masă mică în construcţia de automobile. Un alt domeniu de aplicabilitate este realizarea ambalajelor pentru diferite produse.

Studiul Accenture descrie o serie de abordări pentru reutilizarea resurselor într-un mod eficient și sustenabil. Aceasta se întinde de la folosirea materialului reciclat până la stadiul de deșeu, recuperare a energiei și utilizarea CO2 rezultat.

Printre soluţiile propuse în raport se numără înlocuirea combustibililor fosili cu material pe bază de biomasă cum ar fi bioetanolul, acidul lactic, bio C 2/C. Aceste măsuri ar necesita înlocuirea tuturor formelor de aprovizionare și investiţii masive. De exemplu pentru industria chimică din Europa ar însemna o recoltă de biomasă de pe o suprafaţă de 238 de mii kmp o suprafaţă mai mare decât a României și echivalentul a 14% din terenul utilizat de UE pentru agricultură azi.

O altă măsură ar putea fi încurajarea refolosirii produselor finite cum ar fi crearea unor PET-uri durabile. De asemenea ar putea fi folosită pe scară largă reciclarea mecanică, respectiv refolosirea materialelor existente fără modificarea legăturilor chimice din material. La acestea se adaugă reciclarea chimică și reutilizarea energiei și a CO2 rezultat în urma unor procese chimice.

Procesul de tranziţie către o economie circulară va fi unul gradual. Companiile din industria chimică vor trebui să modifice treptat modelul “materie primă – produs – deșeu” lucrând la cele două capete atât la materiile de bază, cât și la o reciclabilitate crescută a produselor finite.  Acestea vor trebui să evolueze până modelul va deveni unul circular.

Studiul este încurajator pentru industria chimică din Europa prin oportunităţile oferite de o economie a reciclării și reamintește că o astfel de economie circulară va fi un câștig pentru societate, potrivit unui comunicat al asociaţiei europene în domeniu, Cefic.

 

 

arena-constructiilor-martie-2017

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia martie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus