Importul de gaz zilnic din aceasta perioada de varf ar putea fi acoperit pentru cel putin 100 de zile de ger in anul 2030 numai din economia preconizata din imbunatatirea performantei energetice a cladirilor.
In draftul final al Strategiei Nationale Energetice se prevede ca in tara noastra pana in anul 2030 sunt necesare alocari intre 15-20 miliarde Euro pentru imbunatatirea performantei energetice a cladirilor, cu un efect de reducere a consumului cu aproape 1350 mii tep/an.
Incadrarea in prioritatile Comisiei Europene legate de reducerea dependentei de importul de gaz in acesta zona a Europei, unde Romania se situeaza, ar putea determina ca ponderea fondurilor structurale si a fondurilor europene pentru investitii strategice sa reprezinte o parte importanta din efortul investitional al Romaniei in acest domeniu.
Perioada de iarna prin care trece tara noastra, caracterizata prin temperaturi scazute si cu o cerere insemnata de combustibili, ne ridica problema securitatii energetice. Si pentru a fi concreti, ne referim in special la cererea de gaz natural tinand cont ca in zilelele acestea importul depaseste 20% din totalul consumului la nivel national. Situatia vremii nu este legata numai de tara noastra ci de toate tarile din S-E Europei care au in comun dependenta de gaz din import chiar in masura mai mare decat Romania.
Situatia dependentei de gaz a tarilor din SE Europei constituie o preocupare majora a Comisiei Europene si in acest sens se incurajeaza realizarea de programe destinate imbunatatirii performantei energetice a cladirilor existente prin alocarea de fonduri din cadrul Fondurilor Europene pentru Investitii Strategice si a Fondurilor Structurale.
Pentru a atrage atentia asupra problemelor legate de dependenta de gaz a tarilor din SE Europei, BPIE a realizat un studiu denumit „ Protejarea Securitatii Energetice in SE Europei prin Investitii in Infrastructura Consumatorilor Energetici”. Studiul stabileste ca in scenariul ce asigura securitatea energetica statelor din SE Europei este necesara alocarea in urmatorii 20 de ani a circa 81 miliarde Euro cu un efect de economii realizate pe durata de viata a cladirilor de circa 106 miliarde Euro si o reducere a dependentei de gaz cu 8,2 miliarde mc/an reprezentand o reducere a consumului curent cu 70%.
Mai multe detalii despre acest studiu la urmatorul link: http://bpie.eu/publication/safeguarding-energy-security-in-south-east-europe-with-investment-in-demand-side-infrastructure/
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 (click aici)