Solplanet x AeroFix

Care este situaţia proiectelor pentru managementul deșeurilor

Proiecte de peste un miliard de euro în domeniul managementului deșeurilor au fost finanţate prin POS Mediu în perioada 2007-2013.

Din totalul celor 32 de proiecte, 14 proiecte SMID au fost finanţate integral prin POS Mediu în judeţele: Botoșani, Hunedoara, Argeș, Neamţ, Mureș, Bacău, Sibiu, Giurgiu, Bistriţa Năsăud, Olt, Arad, Timiș, Sălaj, Covasna.

Pentru aceste proiecte infrastructura este finalizată, două proiecte sunt date în operare, pentru celelalte 12 proiecte delegarea serviciilor de salubritate este în diverse stadii de atribuire, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului.

Stadiul actual al proiectelor de deșeuri arată că 18 proiecte sunt fazate și în actuala perioadă de finanţare, implementarea acestora fiind finanţată prin POS Mediu cât și din POIM 2014-2020.

În această situaţie sunt proiectele de deșeuri din Brăila, Tulcea, Constanţa, Bihor, Dolj, Harghita, Prahova, Călărași, Vâlcea, Alba, Maramureș, Cluj, Iași, Caraș-Severin, Vaslui, Vrancea, Mehedinţi, Suceava.

Valoarea estimată a fazei II este de 324 milioane euro.

În urma implementării celor 32 de proiecte vor fi realizate 27 de depozite regionale de deșeuri, 74 de staţii de transfer și 7 extinse,  20 de staţii de compostare și o staţie extinsă, 39 de staţii de sortare și o staţie extinsă, 16 staţii de tratare mecanic-biologică,  45 de centre de colectare a deșeurilor, 152 de depozite de deșeuri municipale din zonele urbane închise.

Până la începutul lunii ianuarie 2017 erau realizate 20 de depozite de deșeuri conforme, 58 de staţii de transfer, 16 staţii de compostare, 22 de staţii de sortare, 39 de centre de colectare, 120 de depozite de deșeuri  municipale din zonele urbane închise.

Două proiecte sunt finalizate și în operare, respectiv SMID Bistriţa și SMID Argeș, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

“Din păcate în pofida existenţei liniilor de finanţare din cadrul fondurilor structurale România nu a profitat pe deplin de aceste oportunităţi care ar fi putut să conducă la realizarea unor lucrări de infrastructură pentru mediu la care ne-am angajat și pentru care urmează să plătim chiar și amenzi către Uniune”, a declarat deputatul PSD Florin Gheorghe.

Acesta mai adaugă că printre capitolele deficitare se numără depozitarea deșeurilor menajere în gropi de gunoi ecologice și tratarea apelor reziduale prin staţii de epurare a apelor menajere eliminându-se deversarea acestora în albia râurilor sau în apele Mării.

 

Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! Aboneaza-te la newsletter – click aici!

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus