Cererea pentru spaţiile de birouri în clădiri care au primit certificare verde BREEAM sau LEED este în creștere. Aceste clădiri trebuie să îndeplinească un număr de criterii nu numai în termeni de energie și resurse, dar și în privinţa calităţii zonei, managementul proprietăţii și materialele folosite, dar și managementul deșeurilor.
Costurile cu forţa de muncă reprezintă 90% din totalul costurilor operaţionale ale companiilor care nu lucrează în producţie, iar aceste companii se concentrează din ce în ce mai mult pe bunăstarea angajaţilor la locul de muncă, potrivit unui studiu al CBRE citat de europaproperty.com.
Sunt clădirile verzi sănătoase și ce impact are acest standard înalt asupra sănătăţii noastre? “Clădirile verzi sunt o premisă pentru ca noi toţi să ne simţim mai bine în ele. Însă în multe clădiri cu certificate verzi mai ales din Marea Britanie și Olanda începem să vedem un concept care include un așa-zis trend wellness ca parte din orice mediu de lucru modern. Mai mult de 70% din decidenţii din imobiliare au perceput programul lor de wellness ca o parte integrată în cultura corporatistă”, a precizat Michaela Nedorostová, Sustainability Consultant, Asset Services – Office, Industrial & Residential al CBRE. De asemenea mai mult de 80% din angajaţi consideră problemele de sănătate legate de locul de muncă drept una dintre cele mai presante probleme din ultimii 10 ani.
Fiecare clădire sănătoasă fie că este nouă, fie că este renovată ar trebui să îndeplinească mai multe condiţii, potrivit raportului CBRE.
Calitatea aerului este un factor cheie. Potrivit unui studiu al World Green Building Council calitatea aerului crește productivitatea forţei de muncă cu aproape 10%. Fluctuaţiile de temperatură au un impact negativ și este nevoie de o temperatură standar normalizată și de confort termic.
Iluminarea clădirii este importantă. Suficientă lumină naturală în birouri prelungește somnul cu aproximativ 46 de minute crescând calitatea generală a vieţii.
O altă condiţie este o acustică bună care crește eficienţa muncii cu 52%.
Ergonomia spaţiului de lucru este importantă aproximativ 25% din concediile medicale fiind cauzate de probleme musculare și osoase.
Clădirile verzi eficiente se concentrează pe conceptul unui mediu de lucru activ, 80% din ideile inovative vin din discuţiile angajaţilor. La acestea se adaugă folosirea unor materiale sănătoase, sigure, naturale. Satisfacţia angajaţilor este dată și de poziţionarea clădirii și de facilităţile ei.
Nu numai spaţiul de birou trebuie să fie organizat în acest fel ci întreaga clădire, împrejurimile și integrarea ei în contextul mai larg al orașului.
Rasfoieste revista ARENA Constructiilor editia octombrie 2016